Як просувається розслідування катастрофи літака МАУ в Ірані / REUTERS

Військова прокуратура Ірану завершила розслідування у справі щодо збиття українського авіалайнера під Тегераном 8 січня 2020 року.

Читайте такожУкраїна й Канада обговорили запис щодо можливого навмисного збиття літака МАУ в Ірані

Про це з посиланням на іранську агенцію ISNA повідомляє ТСН. Зазначається, що найближчим часом справу мають передати в суд.

Відео дня

Суд у справі розпочнеться після попереднього процесу з присутністю підсудних. Наразі невідомо, чи будуть засідання відкритими.

"Розслідування справи про катастрофу українського літака було завершено у військовій прокуратурі. Після попереднього розгляду розпочнеться судовий процес у присутності підсудних та їхніх рідних", - розповів голова Судово-юридичної організації збройних сил Ірану Шокролла Бахрамі.

Крім того, Radio Farda уточнює, що іранське слідство нібито підозрює у причетності до катастрофи МАУ десятьох осіб. Серед них є вищі військові командири. Під вартою перебуває лише одна особа.

Аварія літака МАУ в Ірані

  • 8 січня 2020 року в Ірані розбився літак МАУ, що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, у тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великої Британії.
  • Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий іранськими військовими "внаслідок ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 30 грудня іранські ЗМІ інформували, що уряд Ірану доручив виплатити сім'ям жертв катастрофи літака МАУ компенсації по 150 тис. доларів США або еквівалент в євро.
  • У повідомленні стверджується, що Іран провів кілька засідань з країнами, громадяни яких загинули в результаті катастрофи, і в результаті сторони домовилися про компенсації сім'ям жертв.
  • Своєю чергою, в МЗС України зазначили, що розмір компенсацій родичам жертв катастрофи треба спочатку визначити шляхом переговорів.
  • 7 січня 2021 року Рухані заявив, що всі відповідальні за збиття літака постануть перед судом.