В МВС вважають, що немає потреби в масовій переатестації / фото УНІАН

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що масова переатестація поліцейських по всій країні у зв’язку з подіями у Кагарлику не проводитиметься, але буде реакція на конкретні скарги громадян на дії співробітників поліції.

Про це він заявив в ефірі програми "Сніданок з 1+1", коментуючи побиття та зґвалтування дівчини правоохоронцями у Кагарлику Київської області, передає ТСН.

Читайте також"Суд і справедливе покарання": Геращенко розповів деталі справи щодо зґвалтування жінки у Кагарлику (фото)

Відео дня

"Поліцейські (які зґвалтували дівчину у Кагарлику) працювали у поліції декілька років. Їх взяли на зміну тим, кого звільнили у 2015-16 роках. Необхідно реагувати на конкретні скарги громадян у кожному випадку. Масові переатестації можуть пропустити поганих людей вперед, а хороших - звільнити через необ'єктивні причини. Ці поліцейські працювали кілька років, вони прийшли після переатестації. Начальник відділення точно працювати не буде. Завжди є частка провини на керівнику. Значить він створив такі умови, за яких його підопічні вирішили, що можуть ґвалтувати, і їм за це нічого не буде", - заявив Геращенко.

Він закликав громадян повідомляти за номером "102" про відомі їм випадки неприпустимих дій поліцейських і наголосив, що усі такі повідомлення "йдуть окремим червоним коридором".

Заступник глави МВС також додав, що наразі через низькі зарплати молоді люди не хочуть працювати у правоохоронних органах.

"Важко знаходити, особливо у сільській місцевості, молодь, яка б хотіла за цю зарплату виконувати роботу. Але ми будемо відбирати кадри", - додав Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 24 травня до лікарні звернулася жінка 1994 року народження із заявою про побиття та зґвалтування. За її словами, до цього причетні співробітники поліції Кагарлика.

Перевірка підтвердила причетність поліцейських до побиття і зґвалтування жінки, яка у відділенні поліції мала надати пояснення з приводу крадіжок.

Двох співробітників Кагарлицького відділення поліції було затримано. Вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив поліцейських, які підозрюються у скоєнні злочину, а також відсторонив від виконання службових обов’язків керівництво відділення й ухвалив рішення про розформування підрозділу і переатестацію всього особового складу цього відділення.

Досудове розслідування здійснює ДБР за фактами зґвалтування (ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України), катування (ст. 127) та перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365).

За інформацією ДБР, у ніч на 24 травня правоохоронці у своєму службовому кабінеті з застосуванням насильства кілька разів зґвалтували жінку, яку викликали до відділення поліції як свідка.

Крім цього, правоохоронці побили чоловіка, який у цей час перебував у відділенні поліції та погрожували потерпілому зґвалтуванням, ставили його на коліна, били по голові дубинками, надягали протигаз та стріляли із пістолета табельної зброї над головою. У потерпілого переломи ребер і носу.