Зустрічали оплесками: Зеленський та звільнені командири "Азова" прибули до Львова (фото, відео)

Українських героїв та президента вітали сотні людей на Проспекті Свободи.

Командири "Азова" та 36-ї окремої бригади морської піхоти, які обороняли "Азовсталь", пройшли полон і довгі місяці перебували в Туреччині, повернулися до України. 

Як пишуть "Суспільне Львів", "Бабель" та місцеві Telegram-канали, президента України Володимира Зеленського та захисників України урочисто зустріли на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку в центрі Львова.

Командира "Азова" Дениса "Редіса" Прокопенка, заступник командира "Азова" Святослава "Калину" Паламара, старшого офіцера "Азова" Олега Хоменка, командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія "Волину" Волинського і командира 12-ї бригади Нацгвардії Дениса Шлегу вітали бурхливими оплесками.

На місці також були присутні митрополит Епіфаній, мер Львова Андрій Садовий, прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Напередодні появи українських захисників та президента ЗМІ повідомляли, що в центрі міста планується молебен до 500-го дня повномасштабної війни. Незабаром після появи всіх гостей Епіфаній розпочав молитву. Після молитви керівництво країни разом із героями "Азовсталі" залишили площу.

командири азова /  © фото Андрій Садовий в Телеграм
командири азова /  © фото Андрій Садовий в Телеграм
© фото Андрій Садовий в Телеграм
командири азова /  © фото Андрій Садовий в Телеграм

Зауважимо, перед прибуттям довгоочікуваних гостей було перекрито Проспект Свободи, встановлено сцену та металодетектори, правоохоронці проводили обстеження території. На місці зібралися сотні людей, в центрі міста – затори.

Повернення захисників "Азовсталі" з Туреччини - як це було

Сьогодні, 8 липня, прес-служба президента Володимира Зеленського повідомила про повернення з Туреччини в Україну п’ятьох командирів з "Азовсталі", які були звільнені з російського полону у вересні 2022 року та перебували у Туреччині на умовах обміну. Це командир "Азова" Денис "Редіс" Прокопенко, заступник командира "Азова" Святослав "Калина" Паламар, старший офіцер "Азова" Олег Хоменко; командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій "Волина" Волинський і командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, захисники "Азовсталі" прибули до Львова разом із президентом Володимиром Зеленським, який перебував з візитом у Туреччині. Вони прибули на територію однієї із військових частин, щоб нагородити військовослужбовців Нацгвардії з нагоди 500 днів повномасштабного вторгнення Росії.

Звільнені командири приїхали разом зі своїми рідними, дехто із їхніх батьків вперше побачив синів після російського полону і перебування в Туреччині. Мати заступника командира "Азова" Святослава "Калини" Паламара Лідія була сповнена емоцій: "Я навіть не можу підібрати слів, наскільки я щаслива. Я вперше побачила свого сина за майже півтора роки".

Командир "Азова" Денис Прокопенко заявив, що всі звільнені командири обов’язково повернуться на фронт, адже вони військовослужбовці і залишаються вірними присязі. 

Реагуючи на повернення командирів, прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков звинуватив Україну і Туреччину в порушенні домовленостей. Він також заявив, що Росію ніхто не ставив до відома про передачу Україні захисників "Азовсталі". 

Захисники "Азовсталі" в полоні - що треба знати

Торік захисники "Азовсталі" героїчно тримали оборону близько двох місяців, відволікаючи на себе сили супротивника і не даючи йому рухатись на інші напрямки.

16 травня 2022 року командири підрозділів, які перебували на "Азовсталі", отримали наказ від вищого командування зберегти життя особового складу. Опівночі 17 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території "Азовсталі" оборонців Маріуполя. Звідти було евакуйовано близько 1,7 тис. захисників. 

21 вересня стало відомо про звільнення внаслідок обміну з російського полону 215 захисників України. Серед них були й п’ятеро командирів з "Азовсталі". За умовами обміну, вони мали перебувати в Туреччині під особистою протекцією президента Реджепа Таїпа Ердогана до кінця війни. Росії тоді повернули кума Путіна Віктора Медведчука та понад 50 окупантів.