Якщо наприкінці 2019 року недовіру до Кабміну висловлювали 51,5% респондентів, то зараз не довіряють 72% / Фото УНІАН

Українці найбільше довіряють Збройним силам, церкві, ЗМІ та громадським організаціям.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова, які на прес-конференції представив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

“У перші місяці після приходу чинного президента Володимира Зеленського до влади ми спостерігали деяке зростання рівня довіри до багатьох соціальних і державних інститутів, але потім відбулося зниження рівня довіри. І врешті станом на початок липня рівень довіри до більшості інститутів повернувся до того стану, яким він був у березні 2019 року…”, - сказав він.

Відео дня

Читайте такожБільшість українців причиною можливої економічної кризи восени назвали некомпетентність влади – опитування

Згідно з результатами опитування, як і у 2019 році, українці найбільше довіряють Збройним силам України - 65% опитаних, церкві - 63%, волонтерським організаціям - 63%, Держслужбі з надзвичайних ситуацій - 53,3%, добровольчим батальйонам - 52,7%, Держприкордонслужбі - 51,7%, засобам масової інформації - 49,6%, Нацгвардії - 49,1% та громадським організаціям - 46,9%.

Усім іншим інститутам недовіра висловлюється частіше, ніж довіра, додав експерт.

“Помітно знизилася довіра до силових структур і антикорупційних органів - стало більше тих, хто їм не довіряє, у порівнянні з кінцем 2019 року, коли ми проводили аналогічне опитування”, - зазначив Міщенко.

За його словами, наприклад, Нацгвардії наприкінці 2019 року довіряли 61% респондентів, а станом на липень 2020 року - 49%.

Крім того, Міщенко зауважив, що якщо наприкінці 2019 року недовіру до Кабміну висловлювали 51,5% респондентів, то зараз не довіряють 72%; Верховній Раді - 54% та 75% відповідно; Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі - 60% та 70,5%; Вищому антикорупційному суду - 60% та 70%; Нацполіції - 45% та 58%; патрульній поліції - 44% та 54%.

“Позитивні зміни, у порівнянні з початком 2019 року, відбулися лише у рівні довіри до президента. Йому зараз довіряють 44%, тоді як Порошенку в останні місяці його каденції довіряли лише 23%. Водночас, рівень довіри до Зеленського, у порівнянні з кінцем 2019 року, знизився - тоді йому довіряли 63% опитаних”, - уточнив соціолог.

Опитування спільно проводили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 3 по 9 липня методом інтерв’ю “face-to-face” за місцем проживання респондентів. Загалом було опитано 2022 респонденти в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Як повідомляв УНІАН, в Україні 63% населення вважає, що справи в країні розвиваються у неправильному напрямку.