"Ковідна амністія" в Україні: у Нацполіції озвучили своє бачення

У поліції вважають, що люди, які купили сертифікат, але не користувалися ним, не повинні притягуватися до відповідальності.

Голова Національної поліції Ігор Клименко розповів про свою позицію стосовно звільнення відповідальності тих, хто купив і користується підробленими сертифікатами від коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Клименко сказав на брифінгу.

"Що стосується амністії, наша позиція наступна, правова позиція: ті особи, які замовили собі та купили сертифікат, але його не використали, вони не притягуються до відповідальності. Ті ж особи, які його виготовляли або використовували, несуть відповідальність на сьогоднішній день перед законом", – сказав Клименко.

За його словами, якщо найближчим часом будуть зміни у законодавстві, у тому числі у кримінальному, поліція відповідно буде реагувати.

Читайте такожМОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов'язковим

Також у голови Нацполіції запитали, що робити, якщо є куплений підроблений сертифікат, але є бажання позбутися його і вакцинуватися.

"Сьогодні Міністерством охорони здоров'я України, Верховною Радою України та депутатським корпусом, Національною поліцією і Міністерством внутрішніх справ розробляються правові підстави, яким чином уникнути адміністративної, а у даному випадку кримінальної відповідальності", – заявив Клименко.

Він додав, що його ставлення як посадової особи до такої ситуації полягає у тому, що має бути відповідальність перед законом.

"Водночас я розумію, що дуже багато людей – десятки або сотні - місяць або два тому зробили ці сертифікати. І якщо ви не скористалися цим сертифікатом, підробленим, завідомо у здоровому глузді, ми маємо зараз напрацювати той правовий механізм, який дозволить, по-перше, вам з одного боку, уникнути відповідальності, тому що ви прийшли з каяттям, а з другого, - ми маємо виявити ту особу або ту юридичну особу, яка займалася виготовленням і передачею вам або продажем цього сертифікату", – сказав Клименко.

Він висловив сподівання, що найближчими днями ці норми будуть напрацьовані.

Також у Клименка запитали, як поліція буде перевіряти використання громадянами підроблених COVID-сертифікатів, якщо вони у цьому не зізнаються.

"Комплекс слідчих заходів, які ми проводимо у кожному такому випадку, у кожному регіоні, надає можливість достатньо швидко і глибоко вивчити проходження цього сертифікату: чи то аеропорт, чи то залізничний вокзал, чи то будь-яке інше місце у нашій державі. Звичайно, ми маємо встановити, хто його виписував, чия то печатка, наскільки вона оригінальна", – сказав Клименко.

Голова Нацполіції підкреслив, що в Україні десятки медичних закладів і лабораторій займаються підробкою, або багато людей, які займаються шахрайством. "Ми кожен цей випадок в рамках слідства встановлюємо", – додав він.

Нагадаємо, за минулу добу в Україні зафіксовано 18 тис. 988 нових підтверджених випадків COVID-19. Також за минулу добу госпіталізовано 2 тис. 967 людей, зафіксовано 833 летальних випадки.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті www.vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини