Центр Києва із самого ранку застиг у заторах. І причина - вельми несподівана для розсудливої людини: тисячі противників вакцинації, вони ж "антивакси" або "антивакцинатори", з'їхалися до столиці під будівлю Верховної Ради.

Цим людям не завадив ні дощ, ні запроваджені перевірки для пересування між областями (так-так, вони стверджують, що на марш вийшли люди з усієї України). Злобно вигукуючи "Ні медичному тероризму" і тримаючи в руках плакати з написами "Скажи "Ні!" COVID-геноциду", протестувальники перекрили рух низкою вулиць. Але затори - півбіди. Набагато більша проблема - переконання, які засіли в головах цих українців, в тому, що "вакцина - зло", "всі вакцинуються, як тупе стадо", "нас хочуть знищити шляхом COVID-вакцинації". Звідки це? Спробуємо розібратися.

Перше запитання у мене до нашої влади: як можна було так проспати вакцинаторську кампанію, щоб у головах людей засіли такі думки й переконання? Де були ваші заклики отримувати COVID-щеплення влітку? Чому тільки зараз по ТБ і в ЗМІ "крутять" соціальну рекламу про необхідність вакцинації? Якби все це було раніше, можна було б запобігти появі скількох "антивакцинаторів" і, що найголовніше, смерті багатьох невакцинованих українців. Але ні, ми це все благополучно "проспали".

Відео дня

Пам'ятаєте обіцянку Віктора Ляшка після призначення на посаду МОЗ за перші 100 днів зробити 10 млн щеплень від коронавірусу? Так от, ця обіцянка не була виконана вчасно. І це - теж показник проваленої кампанії з вакцинації.

Варто визнати, що МОЗ провалило комунікацію з населенням. Чому з появою вакцини від коронавірусу ми не бачили ні в супермаркетах, ні в транспорті, ні на телебаченні пропаганди вакцинації? Чому це роблять тільки зараз? Більш того, не всі сімейні лікарі доносять до своїх пацієнтів необхідність вакцинації й навіть переконують у зворотному.

Друге - мітингувальники біля Ради називають себе "рухом за права людини". Друзі, та це ж рух за право на смерть

І на противагу цьому всьому - антивакцинаторська кампанія, що розганяється активно, зокрема, в соцмережах...

Так, і COVID-обмеження, думаю, слід було б вводити поетапно: спочатку, наприклад, ввести вимогу надавати сертифікат про вакцинацію в спортзалах. Потім, у вересні, в транспорті, ресторанах і кафе. Тоді й таких черг на вакцинацію, як сьогодні, вдалося б уникнути. І було б більше вакцинованих.

Друге - мітингувальники біля Ради називають себе "рухом за права людини". Друзі, та це ж рух за право на смерть. Ви, невакциновані, сьогодні сунули натовпом під парламент, всі як один без масок, а вже через кілька днів ми будемо спостерігати черговий рекорд заражень коронавірусом або, ще гірше, смертей. І ще: невже вас не переконують цифри МОЗ: серед госпіталізованих за попередній тиждень хворих - 93% невакцинованих. Не вірите закликам, повірте, будь ласка, цифрам, поки не пізно, поки ви не біля дверей реанімації й не благаєте лікаря врятувати когось із родичів.

По-третє, поки в Раді є противники щеплень від коронавірусу, людям є на кого рівнятися

По-третє, поки в Раді є противники щеплень від коронавірусу, людям є на кого рівнятися. Наприклад, "слуга" Юрій Камельчук відкрито заявляє, що не хоче вакцинуватися і готовий витрачати 4 тисячі гривень на місяць на ПЛР-тести. "Я готовий заплатити цю ціну", - каже народний обранець. І тут, вибачте, але хочеться йому просто побажати, щоб все дійсно обійшлося лише витраченими грошима, і ціна за відмову отримати свою дозу вакцини не була аж надто високою. У цьому контексті варто згадати й екс-нардепа Надію Савченко, яка "засвітилася" сьогодні на марші "антивакцинаторів". Вона вважає цю акцію мирною й адекватною. Звичайно, а що ще скаже людина, яка купила COVID-сертифікат? Але ж Надя і зараз, навіть після стількох провалів, - прикладом для деяких наших співвітчизників.

І наостанок: поки у нас в центрі Києва будуть вшановувати хвилиною мовчання "жертв вакцини", це суспільство буде ходити колом переконань про "коронавірусні змови". І поширювати антивакцинаторські заклики. І таких людей, на жаль, часто не зупиняє і не напоумлює навіть смерть від COVID-19 невакцинованих родичів. Є у мене такі люди серед знайомих...

Ольга Робейко