Юрист дав чітку відповідь, чи можуть вручати повістки українцям за кордоном

Нововведення щодо військового обліку не поширюються на дипломатичні установи за кордоном.

Після запровадження нових правил військового обліку військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном, почало цікавити питання, а чи можуть їм вручити повістку.

Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак наголосив, що консульським установам за кордоном не надали права роздавати повістки, тож вони цього не зможуть робити, повідомляє "24 канал".

Нагадаємо, з кінця 2022 року консульські установи мають інформувати українців призовного віку, які перебувають за кордоном, про мобілізацію в Україні; сприяти їхньому поверненню на Батьківщину під час воєнного стану; у 7-денний термін повідомляти про взяття або зняття з консульського обліку осіб призовного віку серед українців; вести військовий облік призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

"Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не можуть видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном", - наголосив юрист.

Тобто нововведення щодо військового обліку лише розширюють географію вручення повісток на території України й не поширюються на дипломатичні установи за кордоном.

Нові правила військового обліку в Україні

Кабмін ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, ним передбачено низку нововведень. Про це свідчить ухвалена 30 грудня 2022 року постанова під № 1487.  Частина цих нововведень стосується інформування військовозобов'язаних українців за кордоном про проведення мобілізації в Україні.

Нагадаємо, після початку великої війни з 24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан і мобілізацію. Наразі вони діють до 18 серпня 2023. 

Вас також можуть зацікавити новини: