В Україні наразі триває мобілізація / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Кабмін ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, ним передбачено низку нововведень. Так, про це свідчить ухвалена ще 30 грудня 2022 року постанова під № 1487. Документ було оприлюднено 3 січня 2023-го.

Так, тепер військовозобовʼязані можуть передавати дані військкоматам через "Дію", зокрема під час зміни місця проживання.  Зазначимо, що на військовий облік почнуть брати із 16 років (раніше було із 17).

Крім того, у 2023 році приймати на роботу або навчання військовозобов'язаного зможуть лише після надання військового квитка, або після постановки на військовий облік. А усі центри зайнятості тепер будуть подавати інформацію про безробітних військовозобов'язаних.

Відео дня

Документ також покладає на керівників підприємств обов'язок сповіщати працівників про призов. Співробітники військового комісаріату тепер зможуть робити побудинковий обхід після отримання офіційного дозволу від мера, сільського чи селищного голови.

А ще вести військовий облік військовозобов'язаних українців, які після 24 лютого виїхали з України, будуть дипломатичні відомства. Вони також мають сприяти поверненню таких громадян до нашої країни.

Також військовий облік поділили на загальний і спеціальний. До першого належать військовозобов'язані, в яких немає броні, до спеціального – ті, в яких є бронь.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку до затвердження цього порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськові до кінця 2026-го року.

Мобілізація в Україні

З першого дня великої війни РФ проти України, 24 лютого 2022 року, в нашій країні було оголошено мобілізацію. У Міноборони наголошували, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі необхідні підрозділи.

6 грудня в МВС заявили, що наразі немає потреби вручати громадянам повістки на блокпостах. У ЗСУ заявляють: говорити, що після Нового року буде чергова хвиля мобілізації, не можна. Всі фактори, які на це впливають, давно враховані. 

Зараз насамперед мобілізують громадян, які пройшли військову службу. На решту у разі мобілізації чекає навчання тривалістю мінімум місяць. 

Вас також можуть зацікавити новини: