Адвокат розповів про новий креатив від військкоматів

За неявку за повісткою українцям загрожує штраф, нагадав адвокат.

Адвокат Роман Сімутін розповів про новий креатив від ТЦК. Йдеться про надсилання повістки разом із викликом про розгляд адміністративної справи за порушення військового обліку.

У своєму YouTube-каналі правник заявив, що у поштову скриньку тепер кладуть або відправляють рекомендованим листом два папери:

  • повістку із зазначенням дати прибуття до ТЦК, умовно – 01.06.2023 р.;
  • і виклик про розгляд адміністративного правопорушення на 03.06.2023 р.

"Де у виклику пишуть: 03.06.2023 року щодо вас буде складено протокол за ст. 210 КУпАП, але в разі явки до ТЦК 03.06.2023 р. справу щодо примусового приводу щодо вас буде скасовано", - пояснює Сімутін.

Він наголосив: якщо ви не прибули за повісткою у вказану дату, то щодо вас через два дні розглянуть адмінматеріали та притягнуть до відповідальності зі штрафом у 5100 грн. 

"За креативність підходу – це п’ятірка, а от по предмету адміністративне право – двійка. Адже дата виклику та дата повідомлення легко перевіряються. Звісно, це займе чимало часу, але найголовніше, що порушена послідовність запрошення та розгляду справи, тож в суді цей трюк розвалиться", - заявив Сімутін.

Адвокат вкотре наголосив: якщо ви не скасуєте постанову ТЦК про штраф і сплатите його, то визнаєте свою вину й погодитеся з правомірністю притягнення до відповідальності. А далі – кримінальне провадження, підозра та розшук.

Мобілізація в Україні влітку 2023 року

Із самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні оголошено мобілізацію. До армії призивають чоловіків віком 18-60 років, втім є й винятки. 

У нашій країні воєнний стан подовжено до 18 серпня 2023 року, тож масова роздача повісток триватиме. До речі, нещодавно було розширено повноваження ТЦК: тепер їхні представники можуть вручати повістки військовозобов'язаним у будь-якій області, незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Крім того, 30 травня Рада знизила граничний вік призову на строкову службу з 27 до 25 років, тобто тепер чоловіків від 25 років можуть мобілізувати.

Вас також можуть зацікавити новини: