Повноваження військкоматів розширили / колаж УНІАН

Згідно з ухваленою Кабміном 7 квітня постановою № 318, тепер представники ТЦК (військкоматів) можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Уряд вніс зміни до Положення про ТЦК, в яких уточнюються завдання з проведення заходів щодо оповіщення та призову громадян на військову службу.

Як йдеться в постанові, військкомати можуть сповіщати військовозобов'язаних громадян (крім військовозобов'язаних і резервістів СБУ і Служби зовнішньої розвідки):

Відео дня
  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;  
  • на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву); 
  • на військову службу за призовом під час мобілізації, в особливий період (незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку). 

Також даним документом ТЦК звільнені від завдання займатися підготовкою і веденням територіальної оборони.

false

Мобілізація в Україні та повістки не за місцем приписки

Раніше адвокат Ірина Леонова назвала вручення повісток українцям за місцем проживання незаконним, оскільки облік військовозобов'язаних здійснювався за місцем реєстрації.

Тобто раніше представники ТЦК не мали права спрямовувати військовозобов'язаного до військкомату в іншій області.

Хто може служити за місцем проживання

Категорії громадян, які мають повне право служити за місцем проживання, визначені ст. 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Хто в Україні може проходити службу за місцем проживання

  • особи з інвалідністю;
  • багатодітні батьки;
  • батьки дітей з інвалідністю та важкохворих дітей.

Вас також можуть зацікавити новини: