В Україні трапляються й кричущі випадки під час мобілізації / фото mil.in.ua

Адвокат Роман Сімутін розібрав реальні кричущі ситуації, які сталися з українцями унаслідок рішень територіальних центрів комплектування (ТЦК) під час мобілізації. У своєму YouTube-каналі він пояснив, як діяти у таких випадках. 

Перший випадок. У Житомирській області ВЛК визнала чоловіка придатним, начальник ТЦК тричі виписував мобілізаційне розпорядження і відправляв до частини, але чоловіка тричі повертали, бо медчастина та командир навідріз відмовлялися зараховувати його до особового складу з таким здоров'ям.

"Коли начальник ТЦК виписав четверте розпорядження, чоловік подав скаргу до обласного центру комплектування. І все вирішилось", - каже Сімутін й додає: якщо ви вважаєте дії ТЦК незаконними, оскаржуйте до вищих інстанцій.

Відео дня

Другий випадок. Чоловік приїхав з-за кордону, прийшов до територіального центру комплектування подовжити відстрочку. Документи взяли, але сказали, що повернуть після проходження ним ВЛК, а в нього вже придбані квитки назад за кордон. "Ніколи не віддавайте оригінали документів, а ще краще просто відправте рекомендованим листом з описом із завіреними нотаріусом документами та чекайте відповіді. Або ж телефонуйте до обласного ТЦК або гарячу урядову лінію", - радить адвокат.

Третій випадок. Переконали батька дитини з інвалідністю, яку потрібно носити на руках й доглядати, що він підлягає мобілізації. Чоловік пройшов ВЛК та чекав на мобілізаційне розпорядження. Та за справу "взялася" дружина, результат - він не підлягає мобілізації.

Сімутін зробив висновок з цих ситуацій: ніколи не передавайте оригінали документів у руки.

Є відстрочка, а вас мобілізують - що робити

Раніше адвокат Ростислав Кравець пояснив, що робити, якщо у вас є відстрочка від мобілізації, є відповідні підстави, однак вам все одно видають повістку, вимагають прийти на ВЛК і мобілізуватись.

Він радить просто повідомити, що у вас є відстрочка. Якщо представники ТЦК й далі наполягають на врученні повістки, адвокат каже, що треба брати документ й одразу підготувати перелік документів, які дають право на відстрочку.

"Якщо у вас зараз є вже право на відстрочку, я б радив завчасно направити таку заяву для отримання відстрочки від мобілізації, не чекаючи, коли вам вручать повістку", - каже правник.

Вас також можуть зацікавити новини: