Мобілізація в Україні: Умєров пояснив, чому знадобився новий закон

Міністр поскаржився, що зараз мобілізація сприймається українцями як покарання.

Процес мобілізації, військової підготовки, проходження служби та демобілізації має бути чітким та зрозумілим для громадян. Саме це є одним з головних завдань майбутніх змін в системі мобілізації, заявив міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю "Суспільному".

За його словами, мобілізація в Україні була "демонізована" і служба батьківщині сприймається як "покарання". Очікувана реформа має змінити цю ситуацію.

"Ми готуємо матрицю відповідальності, або матрицю мобілізації, яка має бути зрозуміла суспільству. Головний меседж — як можна зайти в периметр для служіння країні, що буде, коли ти зайдеш в нього, як ми тебе будемо тренувати, як ти будеш їхати на злагодження, які будуть відпустки і коли, як ти закінчиш служити і вийдеш з цього периметру, доки йде війна", – пояснює міністр. 

На думку Умєрова, Україні в цьому питанні потрібні чіткі правила гри, однакові для всіх.

"Ми хочемо дійти до кордонів 1991 року. Нам як суспільству потрібно зрозуміти, як ми будемо відвойовувати землі. І в цьому плані мобілізація, демобілізація, відстрочка, соціальний захист — ці питання потребують роз’яснення або змін. (...) Якщо хочемо допомоги суспільства, повинні сказати, як і кого хочемо запросити служити, що буде з цією людиною, коли вона звільниться. Для цього ми готуємо законопроєкт", – пояснив він.

Законопроект про посилення мобілізації

Як писав УНІАН, зараз у Верховній Раді допрацьовують проект нового закону, який посилить мобілізацію та наведе лад у процесах проходження служби у війську.

Днями нардеп Мар’яна Безугла опублікувала основні положення цього законопроекту:

  • зниження нижньої планки мобілізаційного віку з 27 до 25 років;
  • обов’язкове проходження підготовки перед відправкою на фронт;
  • право на демобілізацію після 36 місяців служби;
  • скасування системи строкової служби та заміна її на загальну військову підготовку населення;
  • зобов’язання для громадян самостійно з’явитися у ТЦК чи ЦНАП, аби актуалізувати облікові дані тощо.

Очікується, що на розгляд Верховної Ради законопроект винесуть вже у січні.

Вас також можуть зацікавити новини: