На час війни Рада дозволила зберігати державні дані на зарубіжних "хмарах"

Дозволяється ведення публічних електронних реєстрів за допомогою хмарних ресурсів.

Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів (№7152).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 345 народних депутатів.

Законом визначається, що власники системи для забезпечення належного функціонування систем і захисту інформації, що обробляється в них, створюють резервні копії державних інформаційних ресурсів і систем з дотриманням встановлених для таких ресурсів вимог щодо їх захисту, цілісності та конфіденційності.

Вони також забезпечують створення резервних копій державних інформаційних ресурсів та систем на окремих фізичних носіях у зашифрованому вигляді та їх зберігання, у тому числі за межами України (зокрема у закордонних дипломатичних установах України) протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення або скасування.

Крім того, вони можуть розміщувати державні інформаційні ресурси та їх резервні копії на хмарних ресурсах та/або в центрах обробки даних, які розташовані за межами України, протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення або скасування.

Також законом дозволяється ведення публічних електронних реєстрів за допомогою хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, розміщених, у тому числі за межами України протягом періоду дії правового режиму воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення або скасування.

Водночас забороняється ведення публічних електронних реєстрів за допомогою хмарних ресурсів та/або центрів обробки даних, розміщених на території України, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, територіях держав, визнаних ВР державами-агресорами, територіях держав, щодо яких застосовано санкції відповідно до Закону України "Про санкції", та територіях держав, що входять до митних та військових спілок з такими державами.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Станом на 9 березня ООН зафіксувало 1506 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 549 загиблих і 957 поранених.
  • Станом на 11 березня 2022 року За підрахунками ООН Україну залишили 2,5 мільйона біженців.
  • 13 березня, в Ірпені Київської області російські окупанти розстріляли кореспондента New York Times, ще один журналіст був поранений.
  • Станом на 13 березня Росія через санкції позбулася доступу до половини своїх золотовалютних резервів.