На окупованій частині Херсонщини паспорти РФ місцеві отримували лише добровільно

З окупованої Херсонщини виїхали приблизно 60% місцевих жителів.

На окупованій частині Херсонщини російські паспорти місцеві жителі отримували лише добровільно.

Про це на брифінгу заявив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

"Жодна людина під якимось впливом (ворога – УНІАН), натиском чи ще чимось не отримувала паспорти Російської Федерації. Це було добровільно, або з метою отримати якусь вигоду... Я спираюсь на свідчення від очевидців на території Херсонської області", - сказав він.

За його словами, з окупованої Херсонщини виїхали приблизно 60% місцевих жителів, а ті 40%, що залишились, відомі. Самойленко стверджує, що серед них немає людей, які б активно співпрацювали з окупантами та залишились при цьому непоміченими.

Також він додав, що за підрахунками його та деяких досвідчених людей, у так званому референдумі, влаштованому російськими окупантами, взяли участь 5 тис. 400 осіб.

За даними Самойленка, це частина жителів Херсонської області та частина тих, хто брав участь у "каруселі" за участю завезених з Криму, зокрема, найнятих колаборантів.

Як підкреслив Самойленко, всі зрадники повинні бути покарані. Наприклад, ті, які свідомо співпрацювали з ворогом (переоформлювали бізнес, давали окупантам пальне, ремонтували їхню техніку тощо) та колаборанти, які брали участь у організації "референдуму".

Він наголосив, що люди, які були вимушені працювати, щоб нагодувати свою сім’ю, до цієї категорії не відносяться.

Псевдореферендуми РФ на окупованих частинах України

23-27 вересня російські окупанти провели на окупованих частинах чотирьох областей України псевдореферендуми. У Херсонській та Запорізькій – про вихід зі складу України та приєднання до Росії, у Донецькій та Луганській – про приєднання до Росії.

30 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію частин чотирьох областей України.

Лідери держав та урядів 27 країн-членів Європейського Союзу, Сполучені Штати Америки та Ізраїль заявили, що ніколи не визнають анексію Росією українських окупованих територій.

Крім того, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що всі 30 країн-членів НАТО ніколи не визнають анексію Росією будь-яких українських територій.

Вас також можуть зацікавити новини: