Навідник ракет на Харківську ОВА отримав довічне (фото)

Засуджений передавав спецслужбам РФ дані про ЗСУ та інфраструктуру Харківщини для завдання ракетних ударів.

Київський районний суд Харкова визнав винним та засудив до довічного ув’язнення чоловіка, який 1 березня 2022 року навів російські ракети на будівлю Харківської обласної військової адміністрації. 

Як поінформували у Харківській обласній прокуратурі, за даними слідства, 38-річний харків’янин з лютого по квітень 2022 року збирав інформацію про ЗСУ та інфраструктуру у Харкові шляхом особистого спостереження, опитування місцевих жителів та фіксації даних. 

Він передавав розвіддані через заборонену в Україні соцмережу двом жінкам, які працюють на російські спецслужби. Одна з них нині проживає у Москві. У 2014 році вона перебувала на окупованій території в Донецькій області, де проходила службу у лавах так званої "ДНР" як медсестра. Інша кураторка проживає у м. Санкт-Петербург і є очільницею проросійської організації "Спасём Донбасс".

"28 лютого 2022 року чоловік надіслав кураторці у Москві координати Харківської обласної державної адміністрації. Окрім того, він надав дані для завдання ударів по головному офісу фірми ХАДО. А також ще низку адрес у місті, які в подальшому були обстріляні російською армією", - йдеться у повідомленні.

Також харківʼянин публікував у соцмережах дописи, у яких заперечував збройну агресію РФ проти України та схвалював дії військових держави-агресора. Так, він поширив публікацію з проросійською пропагандою про те, що "у м. Мерефа американськими вченими проводяться випробування небезпечних біологічних препаратів на пацієнтах".

Під час обшуку, проведеного в його помешканні, правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, за допомогою якої він здійснював свою підривну діяльність, а також карабін моделі "Форт-202", набої до пістолета, корпус гранати, які він незаконно придбав та зберігав у себе вдома.

Як зазначили в прокуратурі, під час слідства у харківʼянина постійно змінювались версії, проте свою вину він так і не визнав. Чоловік запевнив, що нічого не знає та жодної інформації до РФ він не передавав.

Чоловіка визнано винним у держзраді, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, незаконній переробці та зберіганні вогнепальної зброї, придбанні боєприпасів та інших вибухових речовин. Йому призначено довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі триває строк на апеляційне оскарження рішення.

Ракетний удар по будівлі Харківської ОВА 1 березня 2022 року: що відомо

1 березня 2022 року Росія завдала ракетного удару по будівлі Харківської ОВА. Внаслідок двох влучань загинула 31 людина. У момент вибухів у будівлі перебували тероборонівці, військові та волонтери.

Будівля ХОВА була майже повністю зруйнована. 

Вас також можуть зацікавити новини: