Пам'ятник Полю в Дніпрі / Радіо Свобода

У Дніпрі археологи знайшли 6 могильних поховань та 15 склепів у фундаменті Лазарівської церкви в Севастопольському парку. Серед них виявили поховання почесного громадянина міста, підприємця й мецената Олександра Поля.

Здогадки науковців підтвердили висновки антропологічної експертизи, повідомив директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк, пише "Радіо Свобода".

За словами Каюка, для ідентифікації останків використовували чотири прижиттєві фотографії Поля, які збереглись.

Відео дня

Жодного факту проти немає, але є невелика прогалинка в наших знаннях. Але у будь-якому разі, висновок археологів: це Поль. Висновок антропологів: це Поль, – зазначив Каюк.

Читайте також"Знахідка сторіччя": на Житомирщині знайшли срібні монети часів Київської Русі (фото)

Прах Поля найімовірніше перепоховають на тому ж місці, в Севастопольському парку, заявив мер міста Борис Філатов. 

Археологічна експедиція НАН України працювала в Дніпрі чотири місяці. Артефакти, які знайшли під час розкопок у Лазарівській церкві, показували на виставці у мерії. Серед них були натільні хрестики, кахлі, монети, речі церковного вжитку.

Олександр Поль – відомий громадський і культурний діяч, підприємець XIX ст., а також перший почесний громадянин міста. 15 років віддав детальному вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведенню їхнього промислового значення. За радянських часів його імені не згадували.

Довгий час вважалось, що залишки Лазарівської церкви знаходяться під насипним курганом у Севастопольському парку. Але краєзнавець Артем Костюк довів, що це не так. Він наклав німецький аерознімок Люфтваффе від 1944 року на існуючі мапи й визначив, що місце знаходження церкви дещо інше.

Взимку 2020-го мерія разом з істориками завила, що встановила ймовірне місце його поховання.

Читайте схожі новини на тему