Раніше у мережі з’явились фото застілля затриманих у вказаному СІЗО / фото t.me/VGlagola

До «Закарпатської установи виконання покарань» (№ 9), яка розташована в Ужгороді, передавали алкоголь, телефони та гроші.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області, посилаючись на результати перевірки вказаного закладу.

У відомстві зазначили, що за фактом оприлюднення в мережі Інтернет світлин, на яких ув’язнені зображені з забороненими в установі речами – мобільними телефонами та алкогольними напоями – прокуратурою Закарпатської області було ініційовано відповідну перевірку. Здійснювали перевірку в установі прокурори спільно з представниками Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань.

Відео дня

За інформацією прес-служби, перевірка засвідчила, що працівники установи допускали порушення вимог кримінально-виконавчого та іншого законодавства, зокрема в частині забезпечення режимних вимог.

«Виявлено, що адміністрація установи не виконувала положення статей 7, 8 Закону України «Про попереднє ув’язнення» в частині організації постійного нагляду за взятими під варту особами та їхнього роздільного тримання. Прокурорами зафіксовано випадки затуляння ув’язненими оглядових вічок своїм одягом, що перешкоджало працівникам УВП здійснювати візуальний контроль за їхньою поведінкою. Крім цього, зафіксовано непоодинокі випадки тримання в’язнів, які вперше притягуються до кримінальної відповідальності, в одній камері з раніше судимими», – додали в прокуратурі.

Також зазначається, що прокуратура вказала на необхідність виявлення шляхів надходження на режимну територію Закарпатської УВП № 9 заборонених предметів та встановлення працівників, причетних до цього.

«Працівниками прокуратури також виявлено факт видачі керівництвом УВП незаконного наказу, яким створено кваліфікаційну комісію, уповноважену допускати новопризначених працівників установи без професійної підготовки до роботи, пов’язаної з використанням вогнепальної зброї», - додали в прокуратурі.

У відомстві підкреслили, що з огляду на виявлені факти порушень, прокуратурою внесено дві вказівки: щодо їх усунення (протягом місяця) і недопущення в майбутньому, та скасування незаконного наказу й притягнення винуватих посадових осіб до встановленої законом відповідальності.

Водночас у своєму Телеграм-каналі закарпатський журналіст Віталій Глагола написав, що до Ужгородського СІЗО (ДУ «Закарпатська установа виконання покарань (№ 9)» - Ред.) передавали телефони, алкогольні напої та інші заборонені речі.

Він уточнив, що за результатами перевірки, начальника Ужгородського СІЗО поки що не звільняють, жодного працівника СІЗО чи керівництва не покарано, а прокуратура тільки вимагає усунути виявлені порушення.

Порушення в Ужгородському СІЗО: що передувало

  • 28 липня журналіст Віталій Глагола оприлюднив інформацію про те, що затриманим, які перебувають у Закарпатській установі виконання покарань (№ 9), передають заборонені речі – телефони, алкогольні напої тощо. Він також оприлюднив світлини, на яких затримані, які мають перебувати в одиночних камерах, сидять разом за столом із напоями та їжею.
  • Прокуратура Закарпатської області зареєструвала кримінальне провадження за фактом використання працівниками вказаної установи службового становища всупереч інтересам служби (ч. 1 ст. 364 КК України).

  • На час проведення перевірки керівника установи відсторонили від виконання обов’язків.