Одеський порт заявив про ліквідацію забруднення після витоку нафтопродуктів з танкера «Делфі»

Сьогодні з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів, пляж «Дельфін», найімовірніше, буде закрито.

Одеський морський порт заявив про ліквідацію забруднення водної поверхні нафтопродуктами, що витекли в море з танкера «Делфі», який зазнав аварії у 2019 році.

Як повідомили в адміністрації порту, сьогодні о 08:30 під час регулярного візуального моніторингу акваторії співробітники відділу екологічної безпеки порту виявили поруч із судном сліди нафтопродуктів.

Про виявлене забруднення було повідомлено територіальним підрозділам Державної екологічної інспекції, представники яких відібрали проби в районі судна.

Крім того, співробітники адміністрації порту здійснили відбір проб фонових показників якості води в районі пляжу «Дельфін», де стоїть судно.

Читайте такожПрокуратура вимагає понад 65 мільйонів гривень з судновласника, який скинув тонни пальмової олії у Чорне море біля Одеси

«Після закінчення процедур, необхідних для фіксації забруднення, було вжито заходів щодо недопущення поширення забруднення нафтопродуктами морської води. Бригада з ліквідації аварійних розливів обробила водну поверхню в місці забруднення сорбентом «Еконадін», - повідомили в порту.

Зазначається, що забруднення повністю ліквідовано. Стан поверхневих вод у районі розташування аварійного танкера зараз задовільний, витоку нафтопродуктів немає.

Як повідомляв УНІАН, в листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло до пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера було забруднено узбережжя.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як однієї з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба цей факт не підтвердила.

У лютому 2020 року прокуратура повідомила капітану танкера про підозру за ч. 1 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту) КК України.

За версією слідства, зокрема, він проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Це призвело до аварії. Надалі це судно почало дрейфувати і потрапило на мілину в акваторії порту.

Судновласник пообіцяв прибрати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня. Зокрема, танкер планували розрізати на частини або відбуксирувати його цілим. Однак судно так і не прибрали з узбережжя в обіцяний термін через карантин у зв'язку з поширенням COVID-19.

Сьогодні, 21 травня, мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що з борту «Делфі» стався витік нафтопродуктів, і сказав, що пляж «Дельфін», найімовірніше, буде закрито.