Пальмова олія на поверхні Чорного моря / Фото: facebook.com/egor.firsov

Прокуратура вимагає стягнути з іноземного судновласника 65,2 млн грн за скидання пальмової олії в акваторію морського порту «Південний» (Одеська обл.).

Як повідомили УНІАН в прес-службі прокуратури Одеської області, прокурори Комінтернівської місцевої прокуратури звернулися до Господарського суду Одеської області з позовом в інтересах держави до судновласника про стягнення збитків.

Встановлено, що наприкінці квітня цього року в акваторії морського порту «Південний», на порушення вимог природоохоронного законодавства, здійснено скидання з судна забруднюючих речовин. Зокрема, близько 8,5 тонн пальмової олії, у зв'язку з чим відбулося забруднення внутрішніх морських вод України.

Відео дня

Читайте такожНа Одещині арештували судно, з якого в море вилилося 300 літрів пальмової олії

Як повідомили в прес-службі суду, до суду надійшла заява про забезпечення позову в інтересах Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу до судновласника «MARINO SHIPPING CO PTE LTD».

У заяві про забезпечення позову прокуратура просила заборонити зазначеній компанії вивести судно «Stavanger», з борту якого стався розлив, з порту «Південний».

Зазначається, що судновласник надав докази внесення на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області 1 млн дол., що еквівалентно більш як 26,679 млн грн, як забезпечення позову. Також надано гарантійного листа Лондонської асоціації власників суден із взаємного страхування на суму майже 2,444 млн дол., членом якої є відповідач.

«Гарантійний лист підтверджує платоспроможність судновласника і готовність відшкодувати збиток, завданий державі внаслідок інциденту», - повідомили в суді.

Заслухавши сторони, суд дозволив судновласнику вивести судно з акваторії.

Як повідомляв УНІАН, у морському порту «Південний» (Одеська обл.) з борту судна «Stavanger» в акваторію Чорного моря відбулося скидання більш як 8 тонн пальмової олії.