Відносно вищий рівень обізнаності про президентську ініціативу фіксується серед жителів міст та старшого населення / Ілюстрація REUTERS

40% опитаних громадян України нічого не знали про ініціативи президента Володимира Зеленського провести всеукраїнське опитування в день місцевих виборів, 25 жовтня.

Про це йдеться в результатах опитування Соцiологiчної групи "Рейтинг", проведеного 14-16 жовтня.

Так, 40% респондентів повідомили, що вперше чують про те, що президент оголосив проведення всенародного опитування у день виборів. 25% заявили, що добре знають про це, а 35% – щось чули.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського пояснили, навіщо зараз потрібно порушувати питання безпекових гарантій за Будапештським меморандумом

Як зазначили соціологи, відносно вищий рівень обізнаності про президентську ініціативу фіксується серед жителів міст та старшого населення. Під час проведення опитування спостерігалося поступове зростання кількості тих, хто чув про цю ініціативу.

На питання уточнити, як респонденти ставляться до ідеї президента провести всенародне опитування у день виборів, то 42% серед усіх опитаних ставляться позитивно, 33% – нейтрально, 22% – негативно і 3% – не змогли відповісти.

Відносно більше підтримують цю ідею жителі південно-східних регіонів країни, жителі сіл на малих міст, виборці партії «Слуга народу» (65% – позитивно, 29% – нейтрально, 23% – негативно, 2% – не змогли відповісти). Негативно настроєні до цієї ініціативи найстарші опитані та виборці партії «Європейська солідарність» (50% – негативно, 30% – нейтрально, 18% – позитивно, 2% – не змогли відповісти).

*** Опитування проведено методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів серед 5 тис. респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш як 1,4%.

Читайте такожОпитування Зеленського: які питання поставлять українцям 25 жовтня

Опитування Зеленського: що відомо

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п'ять суспільно важливих питань.
  • Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • 14 жовтня Зеленський назвав перше запитання із всеукраїнського опитування: «Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?».
  • 15 жовтня він заявив, що друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Сьогодні, 16 жовтня, Зеленський озвучив три фінальних запитання: «Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?»; «Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?»; «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?».