Оприлюднено перший у 2024 році рейтинг університетів України та світу

Webometrics Ranking of World's Universities є одним із найважливіших та найавторитетніших світових рейтингів, що використовується для підготовки консолідованих національних рейтингів ЗВО. Загалом цього разу було оцінено більш ніж 32000 вишів світу. Від України в рейтингу представлено понад 200 ЗВО.

Найкращим закладом вищої освіти у світі визнано Гарвардський університет, а серед європейських вишів перше місце посів Оксфордський університет.

Що стосується України, то серед державних вишів цьогоріч першість отримав Національний технічний університет України Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського. А серед приватних навчальних закладів пальму першості отримала Міжрегіональна Академія Управління персоналом: https://webometrics.info/en/Europe/Ukraine%20?page=0

Відео дня

Рейтинг Webometrics складає Лабораторія кіберметрики ("Cybermetrics Lab") Національної дослідницької ради, однієї з найбільших наукових установ Європи, при Міністерстві науки та інновацій Іспанії.

У процесі складання Webometrics Ranking of World's Universities враховується кількість зовнішніх джерел, які містять зворотні посилання на веб-сторінки установи; кількість цитат топ-авторів установи за Google Scholar Citations та кількість статей дослідників установи, які входять до 10% найбільш цитованих у 27 дисциплінах за розрахунками Scimago.

​​Автори рейтингу оцінюють змістову та інформаційну складову сайту кожного з університетів, а от показники відвідуваності та дизайн сайтів, наприклад, до уваги не беруться.

Подібні до Webometrics рейтинги є напрочуд корисними для абітурієнтів, адже дозволяють оцінити ЗВО, базуючись на незалежних джерелах, і зробити зважений вибір.