Зеленський виступив з промовою з нагоди 29-ї річниці Незалежності / скріншот

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що встановлений режим тиші на Донбасі перетвориться на місяці, роки, століття та тисячоліття миру, злагоди та процвітання української землі.

Читайте такожЗеленський пообіцяв військовий "парад української перемоги" після повернення всіх територій

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у промові з нагоди 29-ї річниці незалежності України на Софійській площі у Києві.

Глава держави зауважив, що кожен ранок у нього починається з СМС-повідомлення від Генерального штабу України про кількість поранених і загиблих за минулу добу на передовій.

«Цифри бувають різними, але тільки одне повідомлення робить ранок добрим: поранених - 0, загиблих - 0. Сьогодні, 29-й день поспіль у мене і всієї нашої України ранок дійсно добрий. Так, перед нами постало багато нових викликів, але сьогодні 29 днів, як на сході України у нас немає бойових втрат, 29 днів, як українські міста і села не ховають своїх героїв, 29 днів, як не плачуть мами, 29 днів, як дружини й діти чують у телефонній слухавці: «Цілую вас, мої рідні, скоро повернуся додому», - заявив він.

Зеленський зазначив, що під час нещодавньої поїздки на Донбас він спитав у місцевих жителів, чи чули вони новину щодо домовленості про режим тиші, на що вони відповіли: «Ми чуємо не новину, ми чуємо тишу».

«І сьогодні, у 29-й день перемир'я, у 29-ту річницю незалежності України, ми всі просимо у Бога тільки про одне: нехай дні тиші стануть місяцями, місяці - роками, роки - століттями, а потім тисячоліттями миру, злагоди та процвітання української землі», - наголосив президент.

«Ми віримо, що це точно настане, бо ми надсилаємо прохання до неба саме з цього, знакового місця – Софійської площі. Тут Ярослав Мудрий розбив печенігів. Тут вітали гетьмана Хмельницького з перемогою, тут проголошували Акт Злуки та Соборності України. Тут, в 43-му році відзначали вигнання нацистів з Києва. А в серпні 91-го тут відбулося народне віче на підтримку незалежності. Сьогодні, повертаючись до традицій наших предків, саме тут ми відзначаємо 29-ту річницю незалежності України», - підкреслив він.

День Незалежності України 2020

Перемир'я на Донбасі