Думки українців щодо опитування від Зеленського на виборах розділилися / Фото УНІАН

Понад 40% українців позитивно ставляться до ідеї проведення всенародного опитування у день місцевих виборів, 25% - негативно.

Читайте такожЗеленський дав інтерв’ю українським телеканалам: його покажуть вже сьогодні (фото)

Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 20-21 жовтня.

Відео дня

«43% опитаних позитивно ставляться до ідеї президента провести всенародне опитування у день виборів. 30% – нейтрально і 25% – негативно», - сказано у прес-релізі за результатами дослідження.

При цьому соціологи зазначили, що відносно гірше до цієї ідеї ставляться жителі Києва та Галичини, старші опитані, виборці партії «Європейська солідарність».

Позитивно цю ініціативу сприймають молодші опитані та симпатики партії «Слуга народу».

Крім того, соціологи зафіксували поступове зростання інтересу до опитування, ініційованого президентом, - 70%респондентів знають, що Володимир Зеленський оголосив про проведення всенародного опитування у день виборів 25 жовтня (35% заявили, що добре знають про це, 35% – щось чули). В той же час 29% респондентів нічого про це не знають.

При цьому відносно вищий рівень обізнаності про президентську ініціативу фіксується серед жителів обласних центрів та Києва, старшого населення, виборців партії «Сила і честь», «Європейської солідарності», партії Шарія та ВО «Свобода».

За даними опитування, 63% респондентів вважають ініціативу президента законною, а 23% – протилежної думки.

"Лише прихильники «Європейської солідарності» у своїй більшості вважають опитування президента незаконним. Виборці інших партій у своїй відносній більшості вважають опитування законним", - зазначають у групі "Рейтинг".

Опитування проводилося в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність – 4 тис. респондентів. Опитування проводилось методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing, телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 - не більш як 1,5%.

5 питань від Зеленського - що відомо

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня перед українцями буде порушено п'ять суспільно важливих питань.
  • Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • Так, громадян планують запитати: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". Друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Також українців запитуватимуть, чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300; чи підтримують вони легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих та чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.