Геращенко стверджує, що жетони поліції могли зірвати самі учасники акції протесту / radiosvoboda.org

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував відсутність розпізнавальних знаків на формах силовиків, які, зокрема, брали участь у побитті учасників акції протесту під Шевченківським райсудом Києва під час обрання запобіжного заходу громадському активісту Сергію Стерненку.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Журналісти запитали заступника Авакова, чому представники Нагвардії були з однаковими номерами на шоломах, а окремі поліцейські без жетонів.

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 18 червня: антирекорд нових випадків коронавірусу та можливе повернення жорсткого карантину

«У нас у Нацгвардії зроблене зауваження керівництву через те, що повинен бути не лише номер військової частини, але й індивідуальний номер. І я думаю, що на наступних масових заходах обов‘язково будуть індивідуальні номери на шоломах Нацгвардії. А ось у поліції індивідуальні номери є вже близько 5 років», – заявив він.

Також Геращенко стверджує, що жетони поліції могли зірвати самі учасники акції протесту і звинуватив останніх в агресії щодо копів, заявивши про «сотні кадрів побиття поліцейських».

«Я хотів би, щоб ви й на це теж звертали увагу, щоб був певний баланс», – відповів Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 15 червня Шевченківський райсуд Києва обирав запобіжний захід громадському активісту Сергію Стерненку. У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує їх зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова. 11 червня Стерненку повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова. 12 червня пізно ввечері засідання суду з обрання Стерненку запобіжного заходу перенесли на 15 червня.

Слідчий СБУ просив суд обрати Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

15 червня, під час чергового загострення ситуації біля суду поліцейські спецпризначенці почали висмикувати з натовпу і затримувати активістів. У це втрутились народні депутати, щоби визволити затриманих, зокрема Роман Лозинський. Він побачив, як поліцейські тягнуть дівчину за очеплення. Депутат спробував пройти через це очеплення, щоб розібратися, що сталося. Однак його не пустили попри те, що він показав посвідчення народного депутата. Лозинського правоохоронці почали штовхати ліктями і бити шоломами. Також депутату порвали футболку і подряпали обличчя. За оцінками Лозинського, затримали 5 осіб, серед них один з активістів Микола Виговський.

Фотографам вдалося зафіксувати, як одного із затриманих поліцейські б'ють ногами у дворі суду, за поліцейськими машинами.