Генерал розповів про плани екс-президента Януковича / фото УНІАН

В лютому 2014 року готувалася масштабна зачистка Майдану, в якій повинні були брати участь близько 50 тисяч співробітників міліції.

Про це в інтерв'ю «ФАКТАМ» розповів генерал армії України, колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010) Микола Маломуж, який в 2014-му році був позаштатним радником Віктора Януковича.

Читайте такожСуд ухвалив взяти під варту екс-командира полку "Беркут"

Відео дня

«Ми намагалися по різних каналах урезонити Януковича, хотіли уникнути нових розстрілів на Майдані. Зараз це залишається за кадром. Але в лютому 2014 року справді готувалася дуже потужна зачистка. Готувався спецназ, на Майдан повинні були вийти близько 50 тисяч представників міліції. Готувалося впровадження в лави протестувальників агентури, яка спровокувала б стрілянину. І це стало б приводом для остаточної зачистки Майдану, на якому залишалося 10-12 тисяч осіб», — сказав Маломуж.

За його словами, цю спецоперацію розробляли глава МВС Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко та інші силовики.

«Я був у той час позаштатним радником Януковича і тому вирішив розповісти йому про те, що знаю про плани зачистки. Про те, що якщо їх вдасться реалізувати, то може початися справжня війна. І тоді йому, Януковичу, навіть тікати буде нікуди. Віктор Федорович злякався і прийняв рішення втекти з України, поки не пізно», — стверджує Маломуж.

При цьому він не спілкувався з Януковичем безпосередньо, а передав інформацію через начальника охорони Костянтина Кобзаря.

Як повідомляв УНІАН, раніше слідчі завершили розслідування справи проти двох екс-"беркутівців" у справі про розгін студентів на Майдані.