Ухвалення закону про онлайн-торгівлю і поштову доставку ліків захистить українців від фальсифікату - фармацевти

Прийняття Верховною Радою України Закону № 3615-1 "Про внесення змін до статті 19 Закону України" Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами" профільні експерти та учасники ринку називають довгоочікуваним кроком щодо створення прозорого та доступного фармацевтичного ринку, який регулюватиметься відповідним європейським нормам правовим полем.

Як зазначив, коментуючи новий закон, голова правління Асоціації фармацевтів України Євген Смичок, Верховна Рада України зробила ще один позитивний крок у контексті адаптації українського законодавства до правового поля Європейського Союзу, оскільки акт про дистанційну торгівлю та поштову доставку медпрепаратів відповідає директиві 2001/83/ЄС та Ради ЄС від 06.11.2001 р. «Про зведення законів Співдружності про лікарські засоби для людини».

Смичок констатує, що закон, в першу чергу, захищає населення від фальсифікату і неякісних медпрепаратів, бо здійснювати онлайн-торгівлю отримають право виключно ліцензовані оператори, які будуть включені в електронний реєстр Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками.

«Закон визначає, що суб'єкти господарювання, які мають ліцензії на здійснення діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та суб'єкти, які на договірних умовах залучаються до доставки ліків кінцевому споживачеві, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення встановлених вимог доставки медпрепаратів», - говорить Євген Смичок.

Позитивно закон сприйняли і оператори поштового зв'язку України. За словами директора з продажу найбільшої в Україні приватної поштової компанії "Нова пошта" Олесі Копчук, прийняття закону - це величезний крок до забезпечення максимальної доступності ліків і якісного медичного сервісу. 

"Тепер будь-який житель України, незалежно від того, де він знаходиться, у великому мегаполісі або маленькому селі, має можливість отримати необхідні йому лікарські препарати. Це важливо і необхідно не тільки в період пандемії. Велика кількість людей проходять систематично лікування, і є постійна потреба в певних препаратах. Люди, які знаходяться на стаціонарному лікуванні, і не можуть просто вийти і купити в аптеці все необхідне. Це і люди з обмеженими фізичними можливостями, наші бабусі і дідусі, молоді мами. І звичайно, працююче населення, для якого можливість замовити ліки онлайн і отримати в поштоматі біля будинку, це величезна економія часу", - сказала представник "Нової Пошти".

Тепер, завдяки тому, що всі отримали чіткі правила роботи: правила ліцензування, вимоги до продажу онлайн, зберігання та доставки медпрепаратів - споживач, замовляючи той чи інший препарат в онлайн-аптеці, зможе отримати не тільки зручний і швидкий сервіс, але і впевненість в якості та безпеці продукції, яку купує, дотриманні всіх норм щодо того чи іншого препарату. 

Копчук зазначила, що "Нова пошта" виконує всі необхідні вимоги, затверджені державою щодо доставки медичних препаратів. Ще в травні компанією були закуплені спеціальні термобокси, які гарантують дотримання температурного режиму. На цей час, в умовах, коли щодня зростає число хворих на коронавірус, "Нова пошта" активно розвиває мережу поштоматів, які знаходяться у вашому під'їзді або поруч з найближчим магазином - це швидкий, зручний і повністю безконтактний спосіб отримання. 

В цілому за 8 місяців 2020 року компанія відкрила 1042 нових відділень і тепер на території країни їх кількість зросла до 6856.

Нагадаємо, що в першому читанні Верховна Рада України затвердила законопроект 14 липня 2020 року. За цей час ініціатори провели публічне обговорення документа з представниками фармацевтичної галузі, онлайн-торгівлі, поштових операторів та кур'єрських служб, медичних працівників та волонтерських організацій.

У березні 2020 року, режим дистанційної торгівлі та поштової доставки медичних препаратів був введений постановою Кабінету Міністрів України в якості експерименту на період дії в Україні карантину в умовах пандемії COVID-19.