Обшук у Тетяни Ревяко тривав півгодини / Фото svaboda.org

У Мінську пройшов обшук у правозахисниці Тетяни Ревяко, у якій зупинялися затримані українські волонтери та правозахисники Костянтин Реуцький і Євген Васильєв.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила член правління благодійної організації "Схід SOS", координатор Офісу по розробці гуманітарної політики України Олександра Дворецька.

"У правозахисниці Тетяни Ревяко проходить обшук. Обшук пов'язаний із затриманням українських правозахисників Костянтина Реуцького і Євгенія Васильєва, в рамках справи за статтею 293 КК РБ. Вони зупинялися у Ревяко на час перебування в Мінську", - повідомила вона.

За даними Дворецької, в результаті півгодинного обшуку, співробітники Слідчого Комітету по місту Мінську вилучили комп'ютер Реуцької, комп'ютер Тетяни і паспорт Васильєва.

Читайте також"Піди красиво, поки не пізно": білоруська письменниця з України емоційно звернули до Лукашенка

На її думку, затримання українців пов'язано з тим, що Реуцький зняв на телефон затримання перехожого силовиками. У свою чергу в МЗС Білорусі причиною затримання називають роботу без акредитації. Однак Дворецька підкреслила, що Васильєв і Реуцький перебували в Білорусі на законних підставах, при перетині кордону до них не було питань у прикордонників.

Місцезнаходження українців на даний момент невідомо.

Нагадаємо, вчора ввечері стало відомо, що в Мінську затримали двох українських волонтерів.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Решта кандидатів набрали менше 2% - Анна Канопацьеп (1,68%), Сергій Черечень (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • Тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • У МВС Білорусі заявили про затримання близько 3 тисяч учасників акцій в ніч на 10 серпня, понад 2000 осіб в ніч на 11 серпня і понад 1000 - в третю ніч акцій в різних містах країни.