Артем Ситник / REUTERS

Рабин України і Києва Моше Реувен Асман просить Зеленського розібратися з переслідуванням і утиском членів єврейської громади з боку директора НАБУ Артема Ситника.

Відповідне звернення до Президента рабин України і Києва опублікував на своїй офіційній сторінці в Фейсбук. Він просить взяти під свій контроль ситуацію з переслідуванням і утиском членів єврейської громади і допомогти відновити справедливість. Як заявив Моше Реувен Асман, Національне антикорупційне бюро України протиправно прослуховувало будівлю синагоги Бродського у м.Києві та стежило за прихожанами - членами єврейської громади. Також він заявив про переслідування і протиправний тиск на них з боку НАБУ, який здійснюється під виглядом розслідування кримінального провадження, яке в ЗМІ називають справою «Золотого Мандарина».

Раніше Ситник на засіданні Парламентського комітету звинуватив рабина у брехні, і Моше Реувен Асман опублікував офіційні документи, які свідчать, що прослушка проводилася саме за адресою синагоги. «Тут неможливо не згадати, що переслідуванням наших парафіян керують ті самі люди, що стали відомими навесні 2018 року в зв'язку з антисемітськими розмовами в кабінеті керівника САП. Ці висловлювання, що звучать в найвищих кабінетах українських правоохоронців, були розтиражовані з дозволу керівника НАБУ. Ці факти в сукупності призводять до думки про спланований саме проти представників єврейської громади характер діяльності НАБУ і САП, і переслідування саме за національною і релігійною ознакою», - стверджує рабин, також заявивши про факти відвертого залякування підозрюваних і свідків з тим, щоб змусити давати «потрібні» свідчення.

Відео дня

За заявою Моше Реувена Асмана, ситуація навколо переслідування та утисків членів єврейської громади набула такого масштабу, що підриває не тільки внутрішній правопорядок, а й дискредитує Україну на міжнародній арені.

Нагадаємо, що Харківська правозахисна група раніше заявила, політичні переслідування у справі «Золотого мандарина», про який згадує рабин, ведуться НАБУ з метою тиску на суддю ЄСПЛ Юдківську і нардепа Логвинського, що призведе до міжнародного скандалу. За словами правозахисника Захарова, в Раді Європи вже проходить службове розслідування, і Україна ризикує стати першою в історії державою, яку звинуватять у тиску на Європейський суд з прав людини.