Ринок праці в Україні: попит на роботу вищий за пропозицію

Найскладніше зараз знайти роботу юристам, страхувальникам, працівникам сфери обслуговування, охоронцям, освітянам та науковцям.

На українському ринку праці попит на роботу значно перевищує її пропозицію.

Про це йдеться в дослідженні кадрового порталу grc.ua за результатами аналізу бази вакансій та резюме у квітні-травні 2022 року.

"Люди стали активніше шукати роботу – і ті, хто залишився у своїх містах, але втратили роботу через війну, і внутрішні переселенці, яких, за даними Міжнародної організації з міграції, вже понад 8 мільйонів. За останній місяць на сайті grc.ua приріст резюме склав +15%. Активність пошукачів теж виросла – кількість відгуків на вакансії, якщо порівнювати з попереднім місяцем, збільшилася на 20%", - йдеться у повідомленні.

Що стосується роботодавців, вони також починають відновлювати робочі процеси й розміщують на кадрових порталах вакансії в різних професійних сферах. Проте кількість пропозицій роботи набагато нижча за кількість охочих отримати цю роботу. Деякі професійні сфери постраждали найбільше, в них нових пропозицій роботи майже немає.

За даними Державної служби зайнятості, в квітні на 25 тис. 326 вакансій претендувало 283 тис. 356 безробітних, тобто конкуренція на одне робоче місце складала майже 12 осіб. Згідно з даними порталу grc.ua, рівень конкуренції на одне робоче місце в квітні був дещо менший та в середньому складав 7 осіб. Проте, є професійні сфери, в яких цей показник набагато вищий через майже повну відсутність пропозицій роботи.

Найбільше вакансій відкрито для спеціалістів сфери продаж (18,6%), в сфері ІТ, інтернет, телеком (13,5%), для фахівців зі сфери транспорту та логістики (9%), робітничого персоналу (8,8%), в будівництві (5,9%), в медицині та фармацевтиці (5,3%). Ці спеціалісти, окрім фахівців сфери будівництва, були найбільше затребувані від початку війни. Стосовно будівельників та інших спеціалістів сфери будівництво, позитивна динаміка збільшення пропозицій роботи для них почала прослідковуватися з квітня.

Найскладніше зараз знайти роботу юристам, страхувальникам, працівникам сфери обслуговування, охоронцям, освітянам та науковцям, домашньому персоналу, спеціалістам, які працювали в сфері автомобільного бізнесу, закупівель. Для них зараз найменше актуальних вакансій.

"Найбільше пропозицій роботи відкрито у Києві (33,9% від усіх актуальних на сайті), Львівській області (17,9%) та Дніпропетровській області (8,9%). Проте й рівень конкуренції тут набагато вищий, аніж в західних регіонах України", - повідомили аналітики.

Як повідомляв УНІАН, кількість вакансій в Україні на сьогодні зменшилась у 20 разів у порівнянні з довоєнним часом.

Вас також можуть зацікавити новини: