У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці «Беркуту» побили десятки активістів / УНІАН

У справах про розгін Майдану 30 листопада 2013 року один з екс-«беркутівців» постане перед судом, іншому повідомлено про підозру.

Як повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань, слідчими бюро направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього міліціонера полку особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУ МВС у Києві.

Колишній правоохоронець обвинувачується у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, службовому підробленні та у вчиненні незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, тощо (ч. 2 ст. 365 та ч. 1 ст. 366, ст. 340 Кримінального кодексу України).

Відео дня

Читайте також"Дуже просунулися": генпрокурор розповіла про розслідування "справ Майдану"

Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року, екс-«беркутівець» перевищив свої повноваження, затримав учасника зібрання на Майдані Незалежності та незаконно склав на нього адмінпротокол.

Крім того, слідчі повідомили про підозру ще одному колишньому «беркутівцю». Екс-правоохоронець підозрююється у перевищенні службових повноважень, що супроводжувалось насильством, службовому підробленні та у вчиненні незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, тощо (ч. 2 ст. 365 та ч. 1 ст. 366, ст. 340 Кримінального кодексу України).

Слідством встановлено, що 30 листопада 2013 року підозрюваний перевищив службові повноваження та затримав учасника мирного зібрання на Майдані Незалежності. Під час затримання екс-правоохоронець застосував до потерпілого фізичну силу, незаконно перешкоджав організації та проведенню зборів. У подальшому підозрюваний склав рапорт про затримання потерпілого, до якого вніс завідомо неправдиві відомості.

Довідка УНІАН. Наприкінці листопада 2013 року відмова української влади від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стала першопричиною виникнення наймасовіших за всю сучасну історію держави акцій протесту.

21 листопада 2013 року Кабмін ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, що мала бути підписана на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада.

Акції протесту почались того ж дня. Зокрема, на Майдані Незалежності у столиці мітингувальники встановили намети і перебували там цілодобово. У ніч на 30 листопада 2013 року спецпризначенці «Беркуту» побили десятки активістів, переважно молодь, після чого на вулиці українських міст вийшли сотні тисяч громадян.