Для допомоги у гуманітарному розмінуванні в Україні розпочнуть навчання добровольців за двома програмами підготовки – саперів та ідентифікаторів.

Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов в ефірі інформаційного телемарафону.

За його словами, сьогодні найбільший запит до міжнародних партнерів інших країн - допомогти Україні технічними засобами для гуманітарного розмінування територій. Водночас, задачу збільшення можливостей особового складу Україна вирішуватиме власними силами, для цього розпочинається два типи навчання.

Відео дня

"Ми розробили два типи програм. Одна – для саперів. Це будуть люди, які хочуть мати цю професію. Навчання на базі ДСНС буде тривати порядка чотирьох тижнів. Звичайно, там буде серйозний відбір, потрібно буде проходити медогляд і багато іншого. Людина потім матиме професію сапера, буде знати, як розміновувати",- поінформував Смірнов.

Радник МВС зазначив, що друга програма навчання буде більш масовою - це підготовка ідентифікаторів.

"Навчання буде тривати три дні. Ідентифікатори – це люди, які будуть розрізняти та знати види вибухових матеріалів. Вони зможуть знати певну класифікацію і зможуть викликати саперів. Тобто сапери будуть вже їхати за конкретними викликами і розміновувати та розбирати вибухонебезпечні предмети", - пояснив Смірнов.

Радник МВС зазначив, що найбільше роботи по гуманітарному розмінуванню зараз проводиться у Чернігівській, Сумській, Київській областях.

"Станом на сьогодні більше 270 тис. кв. км нерозвіданої території. Якщо ми говоримо про парки, лісопосадки, річки, ставки - там ще не було проведено гуманітарне розмінування, тому що це фізично неможливо встигнути зробити. Тому ми хочемо навчити достатню кількість волонтерів-ідентифікаторів, які будуть з цим допомагати. В даному випадку йдеться не про службу у лавах Збройних сил, а про роботу ДСНС. Це все стосується саме гуманітарного розмінування територій, а не військового. До військового розмінування ми дійдемо пізніше, там зовсім інша ситуація",- сказав Смірнов.

Як повідомляв УНІАН, станом на 7 червня близько 270 тис. кв. км території України потребує гуманітарного розмінування, це майже половина всієї території України. Потребують обстеження також річки, водойми, водосховища, а також узбережжя Азовського та Чорного морів. За попередніми підрахунками, замінована територія може сягати до 19 тис. кв. км.

Вас також можуть зацікавити новини: