Російська шпигунка вийшла під заставу в півмільйона гривень / скріншот з відео

У понеділок, 5 жовтня, в Херсоні під заставу в 0,5 мільйона гривень суд випустив Тетяну Кузьміч, відому під псевдонімом "Цвєтаєва", яку контррозвідка СБУ влітку 2020 року затримала за підозрою в державній зраді на користь ФСБ Росії.

Про це повідомляє журналіст ТСН Андрій Цаплієнко.

За версією слідства, у 2015 році керівницю ГО "Русіч", старшу викладачку комунального вищого навчального закладу "Херсонська академія безперервної освіти" Тетяну Кузьміч, в анексованому Криму завербував представник російської спецслужби з псевдонімом "Олександр Престолов".

Відео дня

Встановлено, що Кузьміч шпигувала за українськими службами і передавала зібрані матеріали окупантам, використовуючи електронну пошту, а також особисто зустрічалася з росіянами на окупованому півострові і в Москві.

Під час обшуків за місцем проживання у неї знайшли комп'ютер (з відкритою електронною поштою, через яку вона передавала отриману інформацію, і програмою, яка видаляла відправлені файли), мобільні телефони, флеш-накопичувачі, переносний магнітний накопичувач пам'яті, українські сім-карти, кредитні карти "Ощадбанку Росії", російські рублі і російські агітаційні матеріали.

Читайте також90 засуджених агентів і терористів, попереджені теракти: контррозвідка СБУ звітувала за 2019 рік

У серпні суд заарештував шпигунку до 9 жовтня з правом внесення застави в розмірі 529 тисяч 500 гривень. Після цього до Кузьмич на зустріч приїжджало кілька проросійських політичних діячів і адвокатів.

Згідно з отриманою інформацією, керівництво "Росспівробітництва" планувало внести заставу за Кузьмич, а також має намір запросити в Херсон представників ОБСЄ, ООН, Червоного Хреста для надання ситуації розголосу. Крім того, заставу в розмірі 529 тисяч 500 гривень за Кузьмич готовий був заплатити член політичної партії "Опозиційний блок", нардеп Вадим Новинський. Хто саме вніс заставу за російську шпигунку, поки не відомо.

Читайте більше новин про викриття агентів РФ в Україні