В Україні немає щоденної статистики смертності / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я та Державна служба статистики не мають інформації щодо добової загальної смертності по Україні, і запровадити "оперативний збір" даних технічно неможливо.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко в ефірі програми "Мокрик По Живому", пише ТСН.

За його словами, розпорядником відповідних даних є Державна служба статистики, яка надає інформацію про смертність раз на місяць.

Відео дня

"В сьогоднішніх умовах запровадити оперативний збір щоденної смертності неможливо технічно. Це система, яка працює і передбачає внесення в базу. Підняти систему знизу на національний рівень, верифікувати її - Державна служба статистики нам дає на 20 число цього місяця (статистику, - УНІАН) за попередній місяць. Тобто інформацію за квітень ми маємо в травні після 20 числа", - пояснив посадовець. 

Читайте такожЗ психлікарень України хочуть виселити тисячі безпорадних пацієнтів, яким нема куди піти (відео)

За його словами, питання смертності проходить через реєстраційну службу, а кожен летальний випадок повинен бути підтверджений судово-медичним експертом і патологоанатомом.

"Смертність фіксується зовсім іншими механізмами, її оприлюднює Державна служба статистики. Ми також беремо звідти інформацію, якою користуємося, в тому числі, і коли динаміку порівнюємо", - додав головний санлікар.

Водночас, зазначив Ляшко, на тлі пандемії COVID-19 в Україні щодня відслідковують кількість летальних випадків серед пацієнтів із пневмонією. 

Як повідомляв УНІАН, раніше у МОЗ назвали показник летальності від коронавірусу в Україні.