29 серпня у Мілані відбудеться розгляд апеляції по справі Марківа / фото УНІАН

Поліцейські з різних куточків України підтримали Віталія Марків – українського бійця Нацгвардії, незаконно засудженого в Італії.

Як стало відомо УНІАН, по всіх обласних управліннях поліції повісили банери з написом "Свободу Віталію Марківу".

"«Свободу захиснику України Віталію Марківу!», - так поліцейські з усієї України підтримали незаконно засудженого в Італії гвардійця. Віримо у справедливість та чекаємо найшвидшого повернення на Батьківщину нашого героя! Розгляд апеляції - 29.09.20 у Мілані", - написав у своєму Twitter міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Відео дня

Читайте такожАваков: слідство знайшло свідків, з показань яких видно невинуватість Марківа

Що відомо про справу Марківа

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.
  • За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також українця зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу був заблокований через пандемію COVID-19.
  • 3 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте заявив, що розраховує на справедливе рішення суду в Італії щодо Марківа та його якнайшвидше повернення на Батьківщину.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю, розгляд якої розпочнеться 29 вересня, сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.