Марківа засудили до 24 років позбавлення волі / фото УНІАН

У Мілані відбулося перше засідання апеляційного суду у справі нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії безпідставно засудили до 24 років позбавлення волі за звинуваченням у вбивстві в 2014 році на Донбасі журналіста Андреа Роккеллі.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в Facebook.

"Сьогодні відбулося перше засідання апеляційного суду Мілана у справі нацгвардійця Віталія Марківа. Адвокати Віталія заявили клопотання про долучення до матеріалів справи важливих доказів, які вказують на непричетність Віталія до загибелі італійського журналіста Роккеллі", - зазначив він.

За словами Геращенка, серед висунутих стороною захисту доказів - експертизи відео- та звукозапису пострілів, які доводять, що постріли зі стрілецької зброї в бік загиблого громадянина Італії здійснювалися з боку позицій російських терористів з відстані 150-200 метрів, а зовсім не з боку гори Карачун, до якої було 1700-1800 метрів.

Також надано комісійну військову експертизу, яка показала, що Марків не міг бачити Роккеллі та осіб, які його супроводжували, а також, що за своїми службовими обов'язками не міг віддавати накази про наведення і стрільбу в їхній бік.

Читайте такожСправа Марківа: адвокати подали нові виправдовувальні докази – ЗМІ

Як докази захист надав документальний фільм італійського режисера "The Wrong Place" («Не в той час, не в тому місці»), в якому італійські військові експерти і юристи переконливо розповідають про абсурдність і безпідставність жахливого обвинувального вироку Марківу за злочин, який він не здійснював.

Крім того, як зазначив Геращенко, адвокати наполягають на тому, що італійським прокурорам потрібно виїхати на місце подій у м. Слов'янськ на гору Карачун і там провести необхідні вимірювання та експертизи, щоб відмовитися від ідеї засуджувати невинного.

"Суд пішов для прийняття рішення, яке буде оголошено на наступному засіданні, яке відбудеться в четвер 1 жовтня. Від цього проміжного рішення багато залежатиме в долі Віталія Марківа... Задоволення клопотань адвокатів, хоча б часткове, свідчитиме про бажання суддів і присяжних апеляційного суду Мілана розібратися по суті. І навпаки, відмова в залученні доказів і фактів з боку захисту може показати, що й апеляція не готова обґрунтовувати своє рішення на фактах і доказах", - пояснив він.

Справа Марківа: що відомо

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі і російського перекладача Миронова, яке сталося 24 травня 2014 року під Слов'янськом.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу було заблоковано через пандемію COVID-19.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.
  • 12 вересня стало відомо, що стосовно Марківа подали до апеляційного суду присяжних Мілана нові виправдувальні докази.