Дугарь змінили запобіжний захід / фото УНІАН

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурорів про зміну запобіжного заходу підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, військовій медсестрі Яні Дугарь із нічного домашнього арешту на заставу у розмірі 168 тис. 150 грн із носінням електронного браслета.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалив слідчий суддя Віталій Писанець.

"Клопотання задовольнити, змінити запобіжний захід підозрюваній Дугарь... у вигляді домашнього арешту на запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 80 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що відповідно становить 168 тис. 150 грн", - зачитав суддя фрагмент із резулятивної частини рішення.

Відео дня

Читайте такожСправа Шеремета: суд залишив підозрюваного Антоненка під вартою

На Дугарь також покладені наступні обов'язки: прибувати за кожною вимогою органу досудового розслідування, прокурора або суду; не відлучатися за межі Новомосковського району Дніпропетровської області без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти про зміну місця проживання чи роботи; утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними; здати паспорти для виїзду за кордон; носити електронний засіб контролю.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім "Ліса"), військову медсестру Яну Дугарь. Також у справі фігурує подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків, яке проходить підозрюваними у справі про замах на вбивство бізнесмена в Косові Івано-Франківської області.

Читайте такожСправа Шеремета: Зеленський розповів, хто понесе відповідальність

Правоохоронці стверджують, що метою вбивства Шеремета була дестабілізація суспільно-політичної ситуації в Україні.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство вважає організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

21 травня Антоненку, Кузьменко та Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" та інше, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко.

Читайте такожГенпрокурор прокоментував перебіг розслідування справи Шеремета

Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.

За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".

Крім того, підозрюваним додали ще дві статті щодо знищення машини Шеремета та зберігання вибухівки.