Після рішення суду щодо заборони книги її вмить розібрали з полиць магазинів / фото Hromadske

Книгу журналіста та історика Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса", яку сьогодні заборонив поширювати Дарницький районний суд Києва, розглянувши позов кума Путіна Віктора Медведчука, почали продавати в Інтернеті за 1500 гривень.

Як повідомляє Obozrevatel, на сайті OLX 19 жовтня з'явилося оголошення з пропозицією про продаж книги від приватної особи за 1500 гривень, хоч ще у вересні на цьому ж сайті книгу можна було купити за 100 гривень.

"Нова книга з приватного архіву. Придбана у автора. Стан: 5/5. Перша в сучасній Україні заборонена книга", - написав продавець з Одеси.

У каталозі інтернет-магазину "Rozetka" книгу можна купити за 286 гривень, що більш ніж у п'ять разів дешевше б/у книги одеського продавця. Правда, там уточнюють, що "товар під замовлення" і вказано термін доставки – до 14 днів.

Читайте такожСправа Василя Стуса: про що йдеться в книзі та чому Медведчук домігся її заборони

Медведчук проти Кіпіані - рішення суду

  • Дарницький районний суд сьогодні заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність позивача.
  • Адвокат автора книги В'ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.
  • За словами адвоката, Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржує Медведчук

  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.