Під Шевченківським судом продовжують перебувати люди, які прийшли підтримати Стерненка / фото УНІАН

Адвокати громадського активіста Сергія Стерненка заявили про відвід прокурору Миколі Бозовуляку нібито через його упередженість.

Як передає кореспондент УНІАН, у засіданні Шевченківського районного суду Києва з обрання запобіжного заходу Стерненку ще навіть не дійшли до розгляду клопотання по суті, оскільки зараз суд розглядає клопотання його захисників.

Зокрема, захисники зазначили, що Бозовуляка спеціально поставили представляти обвинувачення у даній справі, оскільки інші прокурори відмовилися, «тому що підстав підписувати підозру Стерненку не було».

Відео дня

Читайте такожГоловні новини України за 12 червня: коронавірус у дружини президента та перший транш від МВФ

Адвокати стверджують, що тиск у даній справі чиниться із самого верху – від генерального прокурора Ірини Венедіктової та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Останній, заявляє захист, взагалі навіть теоретично не може бути керівником органу досудового розслідування. Проте, за їхніми даними, саме Аваков з Венедіктовою обговорювали питання щодо вручення підозри Стерненку в навмисному вбивстві, а Венедіктова навіть публічно заявила про те, що Стерненку в будь-якому разі буде вручена підозра, навіть не ознайомившись з матеріалами кримінального провадження.

Захисники Стерненка вважають, що прокурор Бозовуляк насправді виконує вказівки свого керівництва, а не норми Кримінального процесуального кодексу.

Сам Стерненко написав на своїй сторінці у Facebook наступне: «Заявляємо відвід ручному прокурору Венедіктової Миколі Бозовуляку, оскільки він є явно упередженим та приховав від суду низку доказів, які доводять мою невинуватість».

Під Шевченківським судом продовжують перебувати люди, які прийшли підтримати Стерненка, так само там дуже багато правоохоронців. Нікого не пускають до приміщення суду.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня близько 300 осіб прийшли підтримати Стерненка до Шевченківського районного суду Києва, який розглядає клопотання слідчого СБУ про обрання йому запобіжного заходу.

Захист повторно заявив відвід судді Володимиру Бугілю - суд відмовив.

У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує їх зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

11 червня Стерненку в Головному слідчому управлінні СБУ повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.