Одне із знакових державних свят запроваджене на честь двох революцій - Помаранчевої 2004 року та Революції Гідності 2013-го / фото УНІАН

Світові лідери привітали українців із Днем Гідності та Свободи.

Зокрема, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму зверніні зазначила, що 10 років тому Україна зробила рішучий поворот у власній історії та крок до європейського майбутнього.

"Десять років гідності. І гордості. Прагнення свободи. Холодні зимові ночі Євромайдану назавжди змінили Європу. Сьогодні це ясніше, ніж будь-коли. Майбутнє України – у Європейському Союзі. Майбутнє, за яке боровся Майдан, нарешті почалося", - сказала фон дер Ляєн.

У свою чергу міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок відзначила, що українці та ЄС разом ідуть до Європи шляхом, який Україна обрала 10 років тому.

"Десять років тому на Майдані вже можна було почути, як голосно б'ється серце України за Європу, сповнене мужності та надії на майбутнє у свободі. Тоді українці обрали шлях до Європи – сьогодні ми йдемо ним разом", – написала Бербок у соцмережі Х (Twitter).

Україну з Днем Гідності та Свободи привітав і президент Литви Ґітанас Науседа.

"Об'єднані у своєму прагненні до справедливості, свободи та демократії, ви виявилися нездоланною силою. У ті холодні, суворі місяці завдяки вашим великим зусиллям народилася нова Україна. ... Сьогодні, попри жорстоку агресивну війну з боку Росії, Україна все більше наближається до Європи", - підкреслив Науседа.

День Гідності та Свободи

21 листопада - День Гідності та Свободи в Україні. Одне із знакових державних свят встановлене на честь двох революцій - Помаранчевої 2004 року та Революції Гідності 2013-го. У цьому році відзначаємо перший ювілей Революції Гідності.

У понад 20 країнах світу підтримали Революцію Гідності - кампанії пройшли у Польщі, США, Канаді, Великобританії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії, Австрії, Австралії, Бельгії, Грузії, Естонії, Литві, Норвегії, Швеції, Чехії та інших. Євромайдан став найбільшою проєвропейською демонстрацією в історії ЄС та найтривалішим мітингом в історії - він безперервно простояв 92 доби.

Вас також можуть зацікавити новини: