У ТЦК пояснили, з якою метою розсилають повістки людям з інвалідністю / Колаж УНІАН, фото Генштаб, фото ua.depositphotos.com

У ТЦК та СП уточнили, чому іноді розсилають повістки людям з інвалідністю - тим, хто в цілому вважається непридатним до служби в армії, навіть в період повномасштабної.

Мету пояснили у Ковельському районному територіальному центрі комплектування (Волинська область). Там кажуть, що повістка - це не "прямий рейс" чоловіка на фронт.

Якщо її отримала людина з інвалідністю, значить, їй просто слід оновити про себе дані. Зазвичай саме з цієї причини вона отримує цей "білий білет". 

Відео дня

"Якщо громадянин отримав інвалідність після до призовної дільниці, не оновив відомості щодо свого стану здоров'я, або взагалі не став на облік до ТЦК та СП, у такому випадку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки про його інвалідність знати не можуть", - пояснили там.

Там нагадали, що згідно з постановою КМУ №1487 від 30 грудня 2022 року, будь-який чоловік, при зміні персональних даних (одруження, іншого стану здоров'я, народження чи всиновлення дити тощо), має повідомити про це ТЦК. Правове поле регламентує, що на це кожний має 7 днів.

Водночас оновлені дані про себе слід надати роботодавцю, а також  ЦНАПу - усім органам, які уповноважені вести облік ваших даних.

У ТЦК нагадали: навіть якщо ВЛК (військово-лікарська комісія) каже, що людина придатна до служби в армії - її спершу вчать, а вже потім розподіляють у той чи інший підрозділ на фронт. В разі, якщо людина вже має бойовий досвід, вона все одно проходить злагодження у військовій частині, згадує свої навички, акцентує установа.

Працівник ТЦК пояснив як мобілізує українців

Один з працівників Черкаського територіального центру комплектування пояснив, наскільки важко йому у воєнний час роздавати повістки. Назар Коненко каже, що його щодня намагаються вивести на скандал один-два українці, створюючи конфліктні ситуації.

Чоловік пояснив журналістам, де саме і як саме роздає повістки. За словами Назара, зараза на фронті один захисник працює за трьох - нація має розуміти реальність, розуміти, що ЗСУ мають втрати, їх треба поповнювати.

Вас також можуть зацікавити новини: