Учні середніх і старших класів 80% шкільної програми будуть проходити українською / Фото: прес-служба Міністерства освіти і науки України

З наступного навчального року для учнів середніх та старших класів 80% навчальної програми має бути тільки українською мовою.

Про це повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода виконувачка обов’язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

«В Україні у 190 школах навчання відбувалося російською мовою. З наступного навчального року для учнів 5-го і вищих класів 80% програми має відбуватися тільки українською мовою», - сказала вона.

Відео дня

За словами Мандзій, для того, щоб це організувати, МОН проводило заходи щодо вивчення вчителями української мови.

Читайте такожШкола онлайн: відеоуроки у перший день переглянули понад 3 мільйони телеглядачів (відео)

«Ці навчання для вчителів відбувалися в різних куточках України. До цих навчань залучалися всі вчителі. Власне, ми можемо реалізувати норму закону про освіту, а також норму закону про повну загальну середню освіту», – додала очільниця відомства.

Довідка УНІАН. Восени 2017 року в Україні набрав чинності новий закон про освіту. Норма закону щодо державної мови освіти спричинила критику в деяких колах в Україні та за кордоном. У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційною мовну статтю закону «Про освіту».

У квітні 2019 рок, Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон набрав чинності за винятком окремих положень 16 липня.