Україна та Польща будуть разом виробляти зброю

Вивчати це питання буде спільна комісія.

Уряди України та Польщі підписали меморандум про створення комісії, яка серед іншого буде розглядати можливість створення спільного підприємства з виготовлення зброї і військової техніки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час брифінгу за результатами міжурядових консультацій України та Польщі.

"Було підписано меморандум про створення польсько-української комісії по налагодженню кооперації між підприємствами наших країн. Ця комісія підготує рекомендації щодо формату створення українсько-польського спільного підприємства з виготовлення як зброї і військової техніки, так і іншої комплектації. Це виведе нашу оборонну і військову співпрацю на новий рівень і дозволить створювати сучасні види оборонної зброї", - сказав він.

Також Україна та Польща домовилися посилювати прикордонне співробітництво.

Водночас, як йдеться у спільній заяві за результатами міжурядового засідання, сторони домовилися активізувати співпрацю з метою підвищення ефективності функціонування пунктів пропуску на українсько-польській ділянці державного кордону.

"Для цього була створена українсько-польська робоча група, а в червні розпочнеться пілотна програма, спрямована на різке збільшення спільних контрольно-пропускних постів на прикордонному переході Корчова-Краковець. З цією метою сторони домовилися про кроки, які необхідно вжити для якнайшвидшого підписання угоди про посилене співробітництво контролюючих органів на кордоні, у тому числі щодо контролю в спільних пунктах пропуску", - зазначається у документі.

Як повідомляв УНІАН, Польща передає Україні 18 одиниць самохідних гаубиць AHS Krab.