"Будуть дуже великі втрати": з'явилося пояснення, чому Україна не переходитиме на латиницю з кирилиці

Голова Нацкомісії зі стандартів державної мови наголошує, що такий перехід може призвести до того, що Україна відмовиться від історичних надбань українського письменства минулих століть.

Україна не переходитиме на латинський правопис з кириличного.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська на прес-конференції у Києві.

"Я думаю, що ми не перейдемо на латиницю, тому що це пов'язано з тим, що якщо ми відмовимося від кирилиці, якою ми користуємося від моменту її виникнення, то ми відріжемо велетенський пласт української писаної культури. І це будуть дуже великі втрати, і це неприпустимо", - наголосила Демська.

Зокрема, вона стверджує, що якщо Україна відмовиться від кирилиці, то вона одразу відмовиться від усіх Євангелій, словників, граматики Олексія Павловського 1818-го року.

"Це неправильно, напевно. Тому думаю, що якнайшвидшого переходу на латиницю не буде", - підкреслила вона.

Також вона розповіла, що на Галичині у XIX-му столітті відбулася спроба впровадити латиницю.

Читайте такожЧому Україні не слід боятися латиниці

"Фактично 1833-м роком датовано початок так званої "азбучної війни", яка відбувалася впродовж усього століття", - сказала Демська.

"Йшлося про те, що латинські букви більше підходять для передавання того, як розмовляють українці (фонетичного складу українців). І впродовж усього XIX-го століття відбувалися різні перипетії, конфлікти та історії, які поверталися до того, щоб українська мова користувалася кирилицею, то щоб користувалася латиницею. Запустили дуже багато культурних і політичних практик у Галичині, і власне, ця "азбучна війна" завершилася тим, що українська мова залишилася при кирилиці", - додала Демська.

Перехід з кирилиці на латиницю: що відомо

  • Про ідею переходу на латиницю у 2018 році заговорив тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін. Зокрема, він запропонував обговорити можливе введення в Україні латиниці поряд із кириличним алфавітом. До такої ідеї його спонукала пропозиція історика і журналіста з Польщі Земовіта Щерека.
  • На той час директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович тоді зазначав, що перехід України на латиницю може посилити русифікацію країни і зупинити перехід багатьох громадян на українську. Адже звична кирилична російська для багатьох буде простішою, ніж незнайома латинська українська.