В Україні розробили унікальний дрон, що стріляє ракетами (відео)

За словами розробників, підвісити до нижньої частини дрона можна що завгодно, аби воно не перевищувало вагу.

Група українських конструкторів розробила унікальний апарат "Джміль-90". Він може бути як пілотованим, так і безпілотним.

Про це повідомляє Фокус. За словами засновників проєкту, "Джміль-90" спроєктований на основі досвіду створення свого попередника - апарата FlyingBike2018 з урахуванням результатів випробувань останнього. Фахівці зменшили розмір, спростили трансмісію та конструкцію загалом, аби зробити апарат більш технологічним і придатним для масового виробництва.

У підсумку інженери отримали велетеньский квадрокоптер зі скелетованою металевою рамою, двигуном Rotax-582 та стійками-полозами на кшталт тих, якими оснащені гелікоптери.

"Джміль-90" можна застосовувати в бойових цілях. При цьому розробники наразі не продумували встановлення якоїсь конкретної системи озброєння. Втім, інженери кажуть: підвісити до нижньої частини дрона можна що завгодно, аби воно не перевищувало вагу.

Для нанесення ударів по ворогу за допомогою "Джмеля-90" можна використовувати різні типи озброєння - зокрема, самокеровані ракети, які наводяться по лазерноу променю. Крім того, є можливість встановити пусковий уніфікований 50-кілограмовий блок УБ-16-57 з десятком осколкових ракет С-5М, які долають відстань до 2,5 км. В цьому випадку військові вже після знаходження цілі аеророзвідкою можуть запустити дрон, відстрілятися, після чого одразу відвести апарат в укриття.

Також "Джміль-90" можна використовувати як транспортний засіб на фронті. Так, він може доставляти боєприпаси чи зброю на передову чи українським ДРГ в ході висадки на інший берег Дніпра або навіть у Крим.

Після війни безпілотники "Джміль-90" можуть стати у пригоді для перевезення вантажів. Їх також можна буде застосовувати для обробки сільгоспполів.

Дрони українського виробництва

У жовтні українські морські дрони з експериментальним озброєнням вдало атакували російський ракетоносій "Буян" та ворожий корабель "Павєл Дєржавін" в окупованому Криму.

Що це за експериментальне озброєння - українські спецслужби поки що не повідомляють. Армія дронів - і морських, і повітряних - вдало показує себе в дії.

Тим часом усевидющий дрон-розвідник української розробки "Фурія" із радіусом дії в півсотні кілометрів у буквальному сенсі не дає росіянам жити. Цей безпілотник на озброєння ЗСУ поставили ще до початку повномасштабного російського вторгнення, а тепер він працює в найгарячіших точках фронту і став справжньою погибеллю з неба для окупантів.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українська армія дронів показала росіянам, який вигляд має війна, - експерт

Секретний українськийдрон за вечір спалив ворожої техніки на 7 мільйонів доларів (відео)

"Особлива краса": українськийдрон ефектно "мінуснув" російський катер (відео)