Українська армія дронів поступово перенесла провину в глиб Росії / фото facebook.com/UALandForces

Якщо раніше росіяни дізнавалися про війну в Україні зі своїх телевізорів, то протягом останніх 6 місяців війна періодично нагадує про себе вибухами та вогнем біля їхніх домівок. Українська армія дронів поступово перенесла війну у глиб Росії. Тепер не лише люди з прикордонних сіл чують вибухи, вони лунають навіть у Москві. Про це на сторінках видання  Atlantic Counci  пише науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень та старший аналітик української громадської організації "Повернись живим" Микола Бєлєсков.

Експерт зазначає, що на початку вторгнення Україна була суттєво обмежена партнерами щодо використання військової допомоги.

"Побоюючись спровокувати відповідь Росії проти власних країн, західні лідери шукали запевнень у своїх українських колег, що будь-яку надану ними зброю буде використано лише в межах міжнародно визнаних кордонів України. Це призвело до постійних обстрілів українських міст, загибелі мирних людей", - говорить Микола Бєлєсков.

Відео дня

Він додає, що при цьому Захід не обмежував Україну у застосуванні вітчизняної зброї. Саме тому українські розробники взялися за виготовлення своїх ударних безпілотників.

"Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров каже, що цього року країна вже підготувала 10 тисяч нових пілотів безпілотників. Нині вздовж лінії фронту літає так багато малих безпілотників, що українські військові координують польоти з диспетчером. Нині в Україні офіційно виробляють безпілотники понад 200 компаній, а також сотні малих підприємств. Водночас український уряд виділить приблизно 1,3 мільярда доларів на виготовлення безпілотників у 2024 році", - говорить автор.

Які цілі в тилу РФ обирають українські дрони

Експерт переконаний, що робота безпілотників над полем бою та навколо нього залишається основним напрямком української армії безпілотників. При цьому атаки на великій відстані відіграють усе більш помітну роль у військових зусиллях країни.

"Ці удари були зосереджені по ряду стратегічних цілей. Енергетична інфраструктура Росії, включаючи нафтопереробні заводи та сховища країни, неодноразово зазнавала ударів. Відбулася низка резонансних атак безпілотників на авіабази в глибині Росії, що призвело до знищення багатьох літаків. Безпілотники часто використовувалися для знищення складів боєприпасів і російських систем протиповітряної оборони, іноді їх розгортали для створення прорізів для ракетних ударів", - пише Микола Бєлєсков.

Також автор зазначає, дрони відіграють значну роль у війні на морі. Хоча ВМС України не мають військових кораблів у Чорному морі, безпілотники дозволяють Україні завдавати ударів у відповідь Чорноморському флоту Росії.

"На початку серпня українські військово-морські безпілотники серйозно пошкодили російський військовий корабель поблизу російського порту Новоросійськ у східній частині Чорного моря, за сотні миль від найближчої контрольованої Україною берегової лінії. Розширені можливості українських військово-морських безпілотників змінили баланс сил у Чорному морі", - заявив науковець.

Він наголосив, що на відміну від Росії, яка використовує авіаудари насамперед як психологічну зброю для нагнітання терору серед цивільного населення, діяльність українських безпілотників зосереджена на методичному знищенні військових цілей і постійному зниженні здатності Росії вести війну.

"Переносячи війну в Росію, українська армія безпілотників також змушує Кремль передислокувати свою обмежену протиповітряну оборону та послабити сили вторгнення в Україну", - написав Бєлєсков.

Армія українських дронів

Україна запускає на Росію безпілотники з покращеними "мізками". Це безпілотники з таймером самознищення. Вони вибухають через певний час після зупинки двигуна.

Напередодні бойовий український дрон за вечір спалив ворожої техніки на 7 мільйонів доларів. Ударна рота БПЛА "АХІЛЛЕС" 92 ОШБр завдала удару по танках Т-80, Т-72 та гаубиці Д-30.

Вас також можуть зацікавити новини: