В Ужгороді знайшли гриб-велетень: біолог пояснив, чи можна його їсти (фото)

Шапка цих цікавих грибів може досягати 70 сантиметрів.

В Україні триває сезон грибів, і любителі "тихого полювання" активно шукають цікаві види для приготування й цього разу в Ужгороді помітили незвичайний білий гриб-велетень - дощовик. Якщо його вживати молодим та свіжим, він навіть корисний.  

Як пише "Телеграф", фото знахідки з’явилося в одному з місцевих пабліків. Користувачі розповіли, що добре знають цей гриб і часто готують з нього відбивні. Йдеться, що дощовики ростуть по всій території України, хоча зустрічаються нечасто. Найчастіше їх можна знайти в лісах або на галявинах, особливо після дощу.

Біолог Ростислав Шикула підтвердив УНІАН, що на фото - саме дощовик. Його їстівні ознаки -  білий клір, пружність, щільний м'якуш без неприємного запаху, зовнішня оболонка з дрібними шипами, що легко зчищаються.

"Важливо перевіряти, щоб всередині гриб залишався білим, а не ставав сірим або фіолетовим, що вказує на неїстівний аналог. Росте як футбольний м'яч залежно від умов існування", - додав фахівець.

Дощовик належить до родини шампіньйонових. Його ще називають пороховиком або тютюновим грибом - через характерний "димок", який утворюється при стисканні плодового тіла. У цей момент гриб випускає хмару дрібних спор.

Дощовики відомі своєю великою "шапкою", яка може досягати до 70 сантиметрів у діаметрі, а окремі екземпляри важать до 10 кілограмів. Вони мають біле забарвлення та зазвичай круглу або грушоподібну форму.

За словами знавців, їсти варто лише молоді гриби - саме з білою щільним м’якушем. Тоді вони є безпечними та навіть корисними. Готувати дощовики потрібно не пізніше, ніж через три години після збору, адже пізніше вони швидко старіють.

Рекорди в Україні

Як писав УНІАН, у Вінницькій області рибалка Іван Шевчук встановив новий рекорд - спіймав величезного сома. Вага риби становить понад 40 кілограмів, довжина - близько 1,76 метра, діаметр - 21 см. Рекордну рибу чоловік витягнув з річки Дохна.

На думку вчений, кліматичні зміни, що не знижують темпів, загрожують втратою значних обсягів морських ресурсів - прогнозується, що до кінця поточного століття риба стане дорогим делікатесом. Зокрема, дослідники підрахували, що сукупний вплив на океани подвоїться до 2050 року. Це спровокує потепління океану, втрату запасів рибних ресурсів, підвищення рівня моря тощо.

Вас також можуть зацікавити новини: