"Вагнерівці" в Білорусі: бойовики не збиралися летіти до Туреччини, а квитки - для алібі (відео)

Свідчення затриманих щодо мети перебування в Білорусі були непослідовними та суперечливими.

Білоруські слідчі, які ведуть справу щодо затриманих найманців російської «ПВК Вагнера» вважають, що їхні квитки на літак до Туреччини були «алібі» на випадок розкриття.

Чоловіків, серед яких є громадяни України, підозрюють у підготовці провокацій під час виборів президента Білорусі, заявив керівник білоруської слідчої групи Олександр Агафонов в інтерв’ю ОНТ.

На думку слідства, квитки «вагнерівців» на рейс до Стамбулу 25 липня були придбані для видимості алібі, але насправді бойовики не планували нікуди летіти.

Читайте такожЗатримані у Білорусі російські бойовики катували українських бійців на Донбасі – МВС

Зокрема, за свідченнями водія, який мав доставити чоловіків до аеропорту, за годину до вильоту він отримав вказівку відвезти їх до готелю. У Національному аеропорту «Мінськ» пізніше заявили, що на борт до Стамбулу не з’явилися 33 пасажири.

«Група була організованою та керувалась за військовими стандартами. У месенджері WhatsApp була створена група “1.ру” з позначеною метою — для управління особовим складом», — заявив старший слідчий Агафонов.

За його словами, свідчення затриманих щодо мети перебування в Білорусі були непослідовними та суперечливими.

11 затриманих вважали, що летять до Венесуели, 15 — до Туреччини, двоє — на Кубу, один — у Сирію. Ще один взагалі не знав, куди летить, троє відмовилися свідчити.

«Здається сумнівним, що на одному рейсовому літаку можна здійснити переліт до країн на різних континентах», — зазначив слідчий.

Як повідомляв раніше УНІАН, у Білорусі під Мінськом затримали найманців російської «ПВК Вагнера». Місцеві ЗМІ раніше повідомляли, що затримано групу «бойовиків іноземної приватної військової компанії», яка приїхала для «дестабілізації ситуації у країні» під час виборів президента.

Бойовики проживали за 1,5 км від резиденції Олександра Лукашенка. Затриманих «вагнерівців» звинувачують у підготовці терактів. Розшукують ще 200 бойовиків. Білорусь звернулася до України з проханням перевірити причетність затриманих бойовиків з «ПВК Вагнера» до скоєння злочинів в Україні. Російська «Новая газета» підтвердила особи 15 бойовиків.