Мангера та Левіна назвали винними у нападі на Гандзюк / фото facebook.com/MasiNayyem

Ще двоє свідків підтвердили причетність голови Херсонської облради Владислава Мангера та його пособника Олексія Левіна до замовлення нападу на активістку Катерину Гандзюк.

Як передає кореспондент УНІАН, це відбулося на засіданні Дніпровського районного суду Києва.

Крім того, було допитано свідків Павла Пилипенка - колишнього члена «Правого сектора» та бізнесмена Сергія Брагу.

Відео дня

Зокрема, Пилипенко розповів, що став свідком розмови, як Левін говорив Сергію Торбіну (безпосередній організатор нападу на Гандзюк — УНІАН), що потрібно «для Ніколаєвича» (Мангера - УНІАН) здійснити напад на Гандзюк.

За його словами, він став свідком ще однієї розмови, у якій Левін сказав, що «ця Гандзюк задовбала, треба її облити зеленкою або фекаліями».

Окрім того, Пилипенко став свідком ще однієї розмови між Торбіним і Левіним. У цій розмові Левін цікавиться, коли буде виконано замовлення щодо нападу на Гандзюк, на що Торбін відповідає: «Все нормально. Люди працюють».

Інший свідок - Брага, фактично повторив свідчення, які дав Пилипенко, зокрема, він розповів, що у приймальню народного депутата 8 скликання Миколи Паламарчука у Херсоні зайшов Левін і, звертаючись до Торбіна, сказав, що «ця Гандзюк вже задовбала і що її треба люструвати, що потрібно зібрати людей, тому що ми з Ніколаєвичем хочемо, щоб її облили зеленкою або фекаліями».

Так само як і попередній свідок, Брага також сказав, що чув, як Левін цікавився у Торбіна, коли буде виконано замовлення, оскільки «Ніколаєвич хвилюється». Він також нагадав Торбіну, що «ви вже взяли гроші». На це Торбін відповів, що «все нормально, люди працюють».

Читайте такожОдному з нападників сама Гандзюк збирала гроші на протези

Своєю чергою, адвокати Мангера та Левіна вважають ці свідчення неправдивими, що вони були дані під тиском прокуратури, яка пообіцяла обом фігурантам пом’якшення або уникнення покарання в іншому кримінальному провадженні щодо масових заворушень в місті Олешки Херсонської області.

Сьогодні суд не розглядав подовження запобіжного заходу для Мангера, оскільки суддя Юлія Іваніна погодилася на клопотання його захисників перенести розгляд цього клопотання у зв’язку з тим, що 15 жовтня зранку апеляційна інстанція має розглянути скаргу захисників Мангера на діючий для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Таким чином, подовження запобіжного заходу суд почне розглядати 15 жовтня о 15:00.

Читайте також"Забагато гавкала": Павловський назвав замовників вбивства Гандзюк

Вбивство Гандзюк: хронологія подій та хід судового процесу

  • Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено.
  • Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.
  • 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • Мангера та Левіна затримали, вони перебувають під вартою. Їм інкримінують правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження у спосіб, що має характер особливого мучення та спричинило смерть потерпілої) Кримінального кодексу.