Вбивство Шеремета: захист Дугарь заявив відвід головуючій судді

Триває підготовче засідання Шевченківського райсуду Києва у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Захист однієї з обвинувачених у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яни Дугарь заявив відвід головуючій у колегії суддів судді Оксані Голуб.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне клопотання адвокати подали на підготовчому засіданні Шевченківського райсуду Києва у справі про вбивство Шеремета.

Читайте такожУ Києві розпочалося підготовче судове засідання у справі про вбивство Шеремета (відео)

Перед цим колегія суддів не задовольнила клопотання захисників іншого обвинуваченого Андрія Антоненка про те, щоб йому дозволили сісти поруч зі своїми адвокатами. Антоненко перебуває у скляному боксі для підсудних.

Після того прокурор подав суду клопотання про подовження строку тримання Антоненка під вартою.

Проти цього заперечили захисники Антоненка, вони зазначили, що запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для Антоненка останній раз був подовжений до 14 вересня у межах досудового слідства. Однак, оскільки досудове слідство вже завершено, і справа була передана для розгляду по суті, то ухвали слідчого судді втрачають силу. Тому Антоненка мали відпустити з-під варти ще 19 серпня.

Також його захисники подали зустрічне клопотання – про звільнення Антоненка з-під варти і про те, щоб йому не обирати жодного запобіжного заходу, або ж дозволили взяти його на поруки людьми, які прийшли до суду і готові поручитися за Антоненка.

Крім того, захисники вкотре навели докази непричетності Антоненка до вбивства Шеремета, зокрема зазначили, що Антоненко на 10 см вищий, ніж чоловік на відео з камер спостереження. Також, за словами адвокатів, вибуховий пристрій, який знайшли при обшуку вдома в Антоненка, насправді є муляжем.

Після цього слово взяв адвокат Дугарь, який заявив відвід головуючій у справі судді Голуб, наголосивши, що вона є упередженою до сторони захисту.

Окрім того, за словами адвоката, вона не з’ясувала, чому в залі суду немає потерпілих і чи хочуть вони висловити свої позицію на підготовчому засіданні, а також не запитала в інших учасників процесу, чи можливий розгляд справи без потерпілих.

Після цього у засіданні суду було оголошено перерву для розгляду клопотання про відвід головуючої судді Голуб.

Вбивство Шеремета: що відомо

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко – «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 18 серпня обвинувальний акт вручили Кузьменко та Антоненку, а Дугарь та її адвокати відмовилися його отримувати.