Україна не буде відновлювати подачу прісної води в анексований Крим у промислових обсягах, можливе лише постачання в бутлях у випадку гуманітарної катастрофи.

Читайте такожРазумков відреагував на слова Кравчука, який допустив відновлення постачання води в Крим
Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" політолог Олександр Антонюк, коментуючи слова глави української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Леоніда Кравчука щодо можливості постачання води на півострів.

"Є варіант подачі гуманітарної допомоги на окуповану частину України до Криму – це бутильована вода в рамках ОБСЄ або в рамках "Червоного хреста". Про це заявив прем’єр-міністр на першій своїй годині запитань до уряду з трибуни Верховної Ради. Було чітко артикульовано, як виглядатиме гуманітарна подача води. Очевидно, Леонід Макарович має саме таке рішення і саме це він мав на увазі", - розповів Антонюк.

Експерт нагадав, що припинення подачі води в промислових обсягах по Північно-Кримському каналу є рішенням Ради національної безпеки і оборони.

Нові розмови про відновлення постачання вод в Крим

  • Кравчук в інтерв'ю "UA: Українське радіо" допустив, що постачання води для жителів окупованого Росією Криму можна відновити в разі виникнення гуманітарної катастрофи. "Відповідно до міжнародного права, країна, яка захопила територію, - окупант, як це є у Криму, вона відповідає на 100% за забезпечення цієї території всім необхідним, і водою в тому числі. Ми кажемо: там живуть українці, якщо раптом станеться якась гуманітарна катастрофа, яка пов'язана з водою, то людям воду можемо дати, але промисловим підприємствам, військовим базам і тому подібному - ми в житті ніколи на це не підемо", - наголосив Кравчук.
  • Кравчук зауважив, не знає, як саме можна зробити, аби вода потрапляла саме до жителів Криму, а не на військові бази і підприємства. "Ще питання не вирішено, і я, чесно кажучи, не є спеціалістом у цих питаннях", - сказав Кравчук.
  • Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія зазначив, що немає жодних шансів у Верховній Раді прийняти рішення про відновлення постачання води в окупований Крим.
  • В РНБО, коментуючи проблему з водою в Криму зазначили, що не існує жодних підстав для "гуманітарної катастрофи" на півострові.